Europese ministers ongerust over aanlevering medicijnen uit China

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD).

Op een extra bijeenkomst van de Europese ministers van Volksgezondheid donderdag in Brussel uitten verschillende ministers hun bezorgdheid over de aanlevering van geneesmiddelen uit China.

Verschillende farmaceutische bedrijven in Europa zijn erg afhankelijk van geneeskundige stoffen uit China voor de productie van hun geneesmiddelen. Veel van die bestanddelen komen uit de provincie Hubei, die zwaar getroffen is door de corona-epidemie.

'Als ze in China stoppen met de productie van geneesmiddelen, heeft dat zware gevolgen voor Europa', waarschuwde Jens Spahn, de Duitse minister van Gezondheid. Volgens hem kan de Europese Unie over enkele weken tegen tekorten aanlopen.

De uitbraak van het coronavirus heeft momenteel geen gevolgen voor de beschikbaarheid van medicijnen in de EU
Stella Kyriakides
EU-commissaris voor Volksgezondheid

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), gevestigd in Amsterdam, volgt de situatie op de voet, zegt de Europese commissaris voor Volksgezondheid Stella Kyriakides. ‘Tot nu heeft de uitbraak van het nieuwe coronavirus geen gevolgen voor de beschikbaarheid van medicijnen in de EU’, zei ze. ‘Maar we blijven waakzaam. Als de situatie verandert, grijpen we in.’

Uitwisseling van informatie

Op de bijeenkomst onderstreepten de Europese ministers hun wens om nauwer en gecoördineerder samen te werken bij de controle van reizigers uit China. Vooral de uitwisseling van informatie moet nog beter, zodat mensen met een verhoogd risico beter in kaart worden gebracht.

De Belgische minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) veroordeelde tijdens de bijeenkomst de racistische opmerkingen naar aanleiding van de corona-epidemie aan het adres van Chinezen in ons land. Haar collega’s sloten zich bij die boodschap aan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud