Europese partijgenoten lusten machtsgreep Orbán niet

©AFP

Dertien partijleiders uit elf landen, onder wie CD&V-voorzitter Joachim Coens, willen dat de partij Fidesz van de Hongaarse premier Viktor Orbán uit de centrumrechtse EVP gezet wordt.

De Duitse CDU-CSU, een belangrijk blok in de EVP, doet evenwel niet mee. En in coronatijden is een algemene vergadering van de EVP, die over strafmaatregelen beslist, niet doenbaar.

Orbán regeert sinds dinsdag voor onbepaalde tijd met bijzondere machten. Door de coronacrisis kan hij zijn bijnaam Viktator waarmaken: de rechtsstaat en democratie opschorten en de persvrijheid aan banden leggen.

De EVP schorste Orbáns partij Fidesz in maart vorig jaar na een reeks aanvallen op de rechtsstaat en Europese toplui. Ook toen was er geen meerderheid om Fidesz uit de partij te duwen. Fidesz had geen inspraak meer, maar telde wel nog mee om de EVP op getalsterkte te houden in het Europees Parlement. De tijdelijke schorsing werd intussen voor onbepaalde duur verlengd.

Sommige noodmaatregelen gaan te ver. Vooral de toestand in Hongarije verontrust me.
Ursula von der Leyen
Voorzitter EU-Commissie
De voorzitter van de EVP, Donald Tusk, vindt 'de pandemie aangrijpen om een permanente noodtoestand in te stellen politiek gevaarlijk en moreel onaanvaardbaar'. Europees Commissievoorzitster Ursula von der Leyen durfde Orbán tot nu niet rechtstreekse interpelleren. Op een persconferentie donderdagmiddag gaf ze toe dat 'sommige noodmaatregelen te ver gaan' en dat 'vooral de toestand in Hongarije' haar ongerust maakt. 

Tegen Hongarije loopt al sinds september 2018 op vraag van het Europees Parlement een alarmprocedure. Die kan het land in principe een schorsing van zijn stemrecht in de Europese besluitvorming opleveren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud