Europese Raad ontkent uittredingsvergoeding Van Rompuy

©EPA

Enkele Britse kranten stellen zich vragen bij de uittredingsvergoeding die Herman Van Rompuy, die maandag afzwaaide als voorzitter van de Europese Raad, de volgende drie jaar zou krijgen. De Europese Raad ontkent.

The Daily Telegraph beweerde dat Van Rompuy mag rekenen op zo’n 730.000 euro over de volgende drie jaar. Zoals in het Europese reglement vastgelegd, krijgt Van Rompuy de volgende drie jaar telkens 55 procent van zijn loon als voorzitter van de Europese Raad. Dat zou neerkomen op een kleine 170.000 euro per jaar.

Hij zou daarbovenop nog een eenmalige storting van 26.500 euro krijgen en heeft gezien zijn leeftijd – 67 jaar – voortaan recht op een Europees pensioen van volgens de Britse krant een kleine 66.000 euro jaarlijks. Op al die bedragen betaalt Van Rompuy weliswaar een Europese taks van 45 procent. Dat geld stroomt weer naar de EU-kas.

Volgens de Europese Raad kloppen de cijfers echter niet. De instelling spreekt van 349.000 euro over drie jaar. Het gaat om een overgangsregeling, zoals ook Belgische parlementsleden die krijgen. Na de overgangsbonus schakelt Van Rompuy dan over op zijn pensioen, dat 4.700 euro per maand bedraagt.

Het beloningenbeleid van EU-ambtenaren wordt niet door de Europese instellingen zelf vastgesteld, maar door de lidstaten van de Unie. Ook vertrekkende Europees Commissarissen hebben recht op de overgangsregeling. Daarnaast worden reis- en verhuiskosten betaald en krijgen ze eenmalig een maandsalaris mee als een "hervestigingsbonus". Van Rompuy heeft die niet gekregen, want hij woont dicht bij Brussel.

De vergoeding krijgt Van Rompuy onder meer omdat ‘volledige onafhankelijkheid’ van hem wordt verwacht voor de volgende paar jaar. Mocht hij bijvoorbeeld een nieuwe job willen aannemen, moet hij daarvoor eerst de toestemming krijgen van Europa.

Riant

De Britten, die sowieso meer eurosceptisch zijn dan andere EU-lidstaten, maken nu van de gelegenheid gebruik om de vergoeding van de aftredende voorzitter in vraag te stellen. ‘De voormalige president van Europa krijgt bijna 600.000 pond om absoluut niks te doen’, sneert de Daily Mail.

Ook meester-euroscepticus Nigel Farage van UKIP springt op de trein. ‘Terwijl de eurozone sputtert en Britse belastingbetalers worden gevraagd om meer cash, is dit waar Europa het geld aan spendeert’, schrijft hij op Twitter, verwijzende naar de uittredingsvergoeding.

Transitie

Maar ook in het Verenigd Koninkrijk zelf is in het verleden al een en ander te doen geweest om de vergoeding die een premier krijgt na vertrek. Aanvankelijk ging het om een eenmalige storting van 175.000 pond (220.000 euro) en daarnaast een jaarlijks bedrag van een kleine 100.000 pond (126.000 euro).

Premier Gordon Brown besliste om een maximum in te voeren van 1,4 miljoen pond (1,77 miljoen euro). De druk groeide daarna op zijn voorganger Tony Blair om alsnog een deel in te leveren.

Ter vergelijking. Een Franse president krijgt na zijn aftreden maandelijks 6.000 euro, plus 11.500 euro als hij beslist om in de grondwettelijke raad te zetelen. In totaal kan een Franse president de rest van zijn leven zo jaarlijks 72.138 euro vergaren.

Een Amerikaanse president die aftreedt, krijgt voor de rest van zijn leven dan weer een jaarlijks belastbaar pensioen van net geen 200.000 dollar (160.000 euro). Daarnaast kan het Congres de president eenmalig een bedrag toeschrijven om zijn ‘transitie te vergemakkelijken.’ In het geval van George W. Bush en zijn vicepresident was dat 1,5 miljoen dollar (1,2 miljoen euro).

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud