Europese sancties tegen Oekraïne

De oproerpolitie vuurt op demonstranten. - EPA ©EPA

De Europese Unie vaardigt sancties uit tegen Oekraïne. Dat is beslist door de EU-ministers van Buitenlandse Zaken. Ze reageren op de bloedige clashes in Kiev donderdag, waarbij tientallen doden vielen.

Kiev kende vandaag andermaal een donkere dag. Bij hevige confrontaties tussen de oproerpolitie en de betogers vielen er donderdagochtend tientallen doden. De dodentol ligt volgens de autoriteiten en bronnen bij de oppositie rond de 70. Toch dreigt dat nog verder op te lopen. Van lokale media en correspondenten kwamen er ettelijke meldingen over rijen lichamen of schrijnende foto's. 

De dodelijke wending bracht de Europese Unie ertoe om sancties uit te vaardigen. De Duitse Bondskanselier Angela Merkel en Franse president François Hollande hadden daar gisteren al op aangestuurd. De sancties bestaan erin dat de visa's worden ingetrokken en tegoeden worden bevroren van ieder 'die bloed aan zijn handen heeft'. Ook komt er een embargo op wapenmateriaal waarmee de rellen kunnen worden aangepakt.

Rusland 

Daarmee zet de Europese Unie hoog in tegenover Rusland. De Russische minister van Binnenlandse Zaken Sergei Lavrov waarschuwde dat dergelijke sancties 'intimidatie' zijn. De Verenigde Staten gaven al aan 'diep verontwaardigd' te zullen zijn en samen te zullen werken met de Europese Unie om de betrokkenen verantwoordelijk te houden. 

In Oekraïne zelf is het onduidelijk hoe de situatie zal evolueren. De demonstranten blijven op post op het Onafhankelijkheidsplein en bouwen hun barricades andermaal op. 67 politiemannen zijn gevangen genomen door de manifestanten. De ordetroepen mogen met scherp schieten, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken. 

Ondertussen proberen de Franse, Duitse en Poolse minister van Buitenlandse Zaken in Kiev een roadmap op te stellen voor een uitweg uit de crisis. Dat plan gaan ze nu voorleggen aan de oppositie. Maar ondertussen gaat Kiev andermaal bange uren in. 

 

De Tijd volgde de gebeurtenissen op het  Onafhankelijkheidsplein in Kiev op de voet. Herlees hieronder de liveblog. 

18.54 uur: Roadmap

In Brussel zijn de ministers van Buitenlanse Zaken het eens geworden over sancties tegen Oekraïne. In Kiev is er evenwel ook diplomatiek werk geleverd. Daar hebben de ministers van Buitenlandse Zaken van Duitsland, Frankrijk en Polen een 'roadmap' voorgelegd om uit de crisis te raken: eerst wapenstilstand, daarna onderhandelingen over nieuwe grondwet en ten slotte vervroegde verkiezingen. Zij verlengen nu hun verblijf om dat plan voor te leggen aan de oppositie. 

 

18.37 uur: SANCTIES

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken hebben zoals verwacht besloten om sancties uit te vaardigen tegen Oekraïne. Dat heeft de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Emma Bonino bekendgemaakt. 

'We hebben, in overleg met de drie collegae in Kiev, besloten om de komende huren visa's te verbieden en de tegoeden te bevriezen van hen die betrokken zijn bij geweld.' 

De sancties houden dus in dat het visum wordt ingetrokken van iedereen die betrokken is bij het geweld. Ook de financiële tegoeden worden geblokkeerd. Daarbovenop komt er ook een embargo voor al het materieel dat kan ingezet worden om het protest in te dijken. 

Die sancties gelden niet alleen voor het regime beklemtoonde Bonino. 'De verantwoordelijkheid  voor het geweld ligt bij het regime, maar we mogen niet negeren dat er ook extremistische groeperingen betrokken zijn. We viseren iedereen die bloed aan zijn handen heeft. 

 

 

18.21 uur: AFP

AFP-fotograaf Bulent Kilic nam onderstaande schokkende foto en vertelt op een AFP-blog over het verhaal achter de foto. 

18.06 uur: Westen

Er zijn ondertussen steeds meer signalen dat de regering de controle verliest over het Westen. De westerse provincie Lviv verklaarde gisteren al dat het zich als 'onafhankelijk' beschouwt en geen bevelen meer aanneemt van de centrale regering in Kiev. De politie nam er ook collectief ontslag. Ook de provincie Ivano-Frankivsk maakt zich los van het centraal gezag. 

Het westen van Oekraïne is traditioneel erg pro-Europees. De westelijke gebieden, ten westen van de rivier de Dnjepr, stonden quasi altijd onder Oostenrijks, Pools of Hongaars bewind. De oppositie staat er veel sterker dan in het oosten, dat traditioneel Russisch is. 

17.45 uur: Onduidelijk

Het is onduidelijk waar het nu heen gaat. De Europese ministers van Buitenlandse Zaken beraden zich nog altijd over eventuele sancties. In het voorstel dat op tafel ligt is onder meer een mogelijk wapenembargo opgenomen. Voorlopig is er wel nog geen definitieve beslissing genomen. 

In Kiev zelf melden verscheidene lokale correspondenten dat de demonstranten niet zullen wijken. De barricades worden weer opgebouwd, zo klinkt het. 

17.26 uur: Twitter

Bij de onlusten in Oekraïne speelt Twitter andermaal een grote rol. Verzorgster Olesya Zhukovska tweette 'I'm dying' vlak nadat ze werd getroffen door een kogel. Enkele uren later bleek Zhukovska gelukkig met succes geopereerd te zijn en nog in leven.

Я вмираю— Olesya Zhukovskaya (@OlesyaZhukovska) February 20, 2014

 

Confirmed. The nurse shot in front of my hotel, later tweeting 'I'm dying' (@OlesyaZhukovska) had surgery, is still alive.— Olaf Koens (@obk) February 20, 2014

 

17.12 uur: Witte Huis

Het Witte Huis heeft officieel gereageerd op de onlusten in Kiev. In een statement stelde Witte Huis-woordvoerder Jay Carney dat de Amerikanen 'diep verontwaardigd' zijn na het zien van de beelden waarin de Oekraïense ordetroepen op de eigen burgers vuren. Het Witte Huis eist dat president Janoekovitsj de troepen terugtrekt uit de straten van Kiev . De Amerikanen zweren ook samen te zullen werken met de Europese partners op het gebied van sancties. 

De Amerikaanse overheid vaardigde gisteren al enkele sancties uit. Zo verboden ze het verstrekken van visa aan een twintigtal hoge Oekraïense functionarissen. 

16.58 uur: Volgens verscheidene plaatselijke media hebben manifestanten in de stad Dnjepropetrovsk een trein tegengehouden. Op die trein zaten extra troepen die op weg waren naar het strijdtoneel in Kiev. 

#Ukrainian people blocking the train with troops going to #euromaidan in #Kiev #digitalmaidan pic.twitter.com/5CW6H4kCoZ— Stepan Klimov (@stepan_klimov) February 20, 2014

 

16.42 uur: Belgische bedrijven in Oekraïne

Chipmaker Melexis is één van de bedrijven die actief is in Kiev. Volgens Geert Reynders, van de investors relations van het bedrijf, ondervindt het bedrijf evenwel geen hinder. De R&D-afdeling is daar gevestigd, maar ver van de onlusten. 'Onze mensen daar zijn uiteraard niet blij met de situatie, maar zij blijven de nodige resultaten afleveren.'

 

16.35 uur: Gemengde signalen

De drie Europese ministers van Buitenlandse Zaken verlaten het overleg met Oekraïens president Janoekovitsj en weigeren aanvankelijk enig commentaar aan de pers. 

16:52 EU Foreign Ministers left Presidential Administration grim-faced. They cancelled the scheduled meeting with the press.— ЄвроМайдан (@EuroMaydan) February 20, 2014

Volgens persbureau Reuters gaan de Poolse minister van Buitenlandse Zaken nu wel gaan praten met de oppositie. Hij wil een akkoord aftoetsen dat de drie ministers met president Janoekovitsj hebben gesloten. 

 

16.10 uur: 67 politiemannen gevangen

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken hebben de demonstranten op het Onafhankelijkheidsplein 67 politiemannen gevangen genomen. De ordetroepen krijgen het recht vuurwapens te gebruiken tot als de gevangen politiemannen vrij zijn. 

15.44 uur: Diplomatie

Op een aantal fronten is er nu diplomatiek overleg aan de gang. In Kiev zitten de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius, zijn Duitse collega Frank-Walter Steinmeier en hun Poolse ambtgenoot Radoslav Sikorski samen met president Viktor Janoekovitsj. Volgens bronnen bij de onderhandelingen zou er een kans zijn op een compromis tussen oppositie en het regime. 

In Brussel verzamelen de andere ministers van Buitenlandse Zaken. Zij bediscussiëren eventuele sancties. Aanvankelijk was de Europese Unie daar niet voor te vinden, maar de afgelopen dagen keerde dat idee na de dodelijke clashes. Op tafel ligt een embargo op de export van wapens en ander materiaal. Regeringsfunctionarissen die rechtstreeks betrokken waren bij het geweld zouden ook gesanctioneerd worden. Toch knipt de Europese Unie de banden met Oekraïne niet helemaal door. Gisteren beklemtoonde Duits Bondskanselier Angela Merkel nog dat een eventueel Associatieakkoord op tafel blijft liggen. 

Ondertussen stuurt ook de Russische president Vladimir Poetin een gezant naar Kiev. Het gaat om Vladimir Lukin, Russisch ombudsman voor de mensenrechten.  

15.30 uur: Dodentol

Er zijn amper officiële cijfers over het doden. Maar de officieuze cijfers zijn hallucinant. Het hoofd van de medische dienst van de oppositie spreekt tegenover CNN van '100 doden', andere oppositiebronnen spreken van 'minstens 60 doden'. 

Protesters' medical chief: About 100 killed in today's Ukraine clashes; no govt. confirmation. http://t.co/ChmcH1A2yY— CNN Breaking News (@cnnbrk) February 20, 2014

 

15.23 uur: Bewapening van politie

Het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken erkent dat de 'Berkut' oproerpolitie bewapend is met vuurwapens. 'Ik heb een bevel ondertekend dat de politie het recht geeft dergelijke wapens te dragen, die volgens de wet zullen gebruikt worden,' aldus Vitali Zakarsjenko. Die wapens zijn gebruikt volgens de wet ter wettelijke zelfverdediging, klinkt het nog. 

15.18 uur: Verschillende – maar niet-bevestigde – bronnen melden dat de Russische luchtvaarmaatschappijen Transaero en Aeroflot het aantal tickets van en naar Kiev beperkt. 

14.58 uur: EU stuurt aan op sancties 

Europees Commissievoorzitster José Manuel Barroso zit samen met Tsjechisch premier Sobotka om over de toestand te spreken. Volgens Barroso is er een 'brede consensus' onder de lidstaten om 'gerichte maatregelen aan te nemen tegen de verantwoordelijken van het geweld.' Volgens verscheidene persbureau's ligt er een ontwerpverklaring voor waarin de EU een wapenembargo uitvaardigt. Bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande stuurden gisteren al aan op sancties. 

14.38 uur: Zitting van het Parlement

Volgens persagentschap Reuters zijn de parlementsleden van de oppositie naar het parlement getrokken voor een mogelijke buitengewone zitting van het parlement. 

14.28 uur: Intern verzet

De Oekraïense regeringspartij krijgt ook verzet uit eigen rangen. Zoals eerder gemeld nam de burgemeester van Kiev Volodymyr Makeienko uit protest ontslag uit de regeringspartij. Maar nu roepen ook tientallen afgevaardigden van de Oekraïense regeringspartij op om de oppositie te betrekken in de regering. Voormalig vicepremier Sergej Tigipko vindt zelfs dat het ambt van parlementsvoorzitter naar de oppositie moet gaan. 

14.08 uur: Kamer

Ook in de Kamer gaat het straks over Kiev. Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt kondigde al op Twitter aan bij premier Di Rupo (PS) aan te dringen op assertieve sancties. 

Zo meteen vraag ik aan @eliodirupo om met ons land assertief te pleiten voor Europese sancties tegen het geweld in Kiev #dekamer #plenaire— Wouter De Vriendt (@WouterDeVriendt) February 20, 2014

 

14.00 uur: Merkel

De Duitse Bonskanselier Angela Merkel heeft aan de telefoon gehangen met Oekraïens president Viktor Janoekovitsj. In het telefoongesprek riep Merkel op om een bemiddelingspoging met de Europese Unie, Duitsland en andere partners te aanvaarden. 

13.45 uur: Op Youtube verscheen een filmpje van oppositieleider Vitali Klitsjko. Hij noemt vandaag een beslissende dag en roept op dat er vervroegde verkiezingen moeten komen. 

Klitsjko noemt dit 'beslissende dag'.

13.31 uur: 'Wees geen deurmat'

Rusland vraagt aan de Oekraïense president Janoekovitsj om zich niet te laten doen. 'Rusland kan alleen omgaan met legitieme en effectieve autoriteiten, een leiderschap waaraan mensen hun voeten niet vegen zoals een deurmat'. De protesten ontvlamden begin deze week nadat Moskou een nieuwe schijf van 2 miljard dollar overmaakte aan Oekraïne. De betogers willen een meer pro-Europese koers. 

13.20 uur: De burgemeester van Kiev, Volodymyr Makeienko, bevestigt de geruchten en kondigt zijn ontslag aan uit de partij van president Janoekovitsj. Makeienko stond pas sinds 25 januari aan het hoofd van het stadsbestuur. 

 

13.16 uur: Voor de VRT is correspondent Jan Balliauw aanwezig. Hij tweet deze schokkende foto. 

Several dead bodies in the lobby of hotel Ukraine #euromaidan pic.twitter.com/eotKG0ecML— Balliauw (@Balliauw) February 20, 2014

 

13.12 uur: De druk van het Westen op Oekraïne houdt aan. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft aangegeven dat het de Oekraïense ambassadeur op het matje zal roepen. 

13.06 uur: Het ministerie van Binnenlandse Zaken roept inwoners van Kiev op om niet buiten te komen en zich niet richting het centrum te begeven. 'Het is het beste om op dit ogenblik het aantal verplaatsingen met personenwagens te beperken. Er lopen gewapende mannen met agressieve intenties rond in de strateven van Kiev.' 

12.43 uur: De geruchtenmolen is amper bij te houden. Er wordt beweerd dat de regering in Oekraïne overweegt om de noodtoestand af te kondigen, al werd dat nergens in officiële middens bevestigd. Intussen zou de burgemeester van Kiev uit de regeringspartij gestapt zijn, maar niet alvorens het bevel te geven om de metro weer open te stellen. Die was gesloten om te vermijden dat die zou gebruikt worden door demonstranten om de betogers op het Onafhankelijkheidsplein te gaan vervoegen:

 

Kiev mayor has left Party of Regions and ordered the Kiev metro open -- Ifax— tom balmforth (@BalmforthTom) February 20, 2014

 

12.40 uur: De eerste videobeelden over de schietpartijen in de straten van Kiev beginnen op te duiken. We waarschuwen u, de beelden kunnen schokkend zijn:

Schietpartijen in Kiev

12.29 uur: Het conflict in Oekraïne is al aan de gang sinds november. Toen wees Oekraïens president Viktor Janoekovitsj een Associatieakkoord met de Europese Unie van de hand en sloot hij een economische deal met Rusland. Lees hier een korte chronologie van het conflict. 

12.21 uur: In Kiev zijn ettelijke journalisten aanwezig, waaronder ook Tijd-correspondent Fleur De Weerd. Volg haar op @FleurdeWeerd

vriendin belt vanuit het mortuarium, zeker 20 doden binnengebracht— Fleur de Weerd (@FleurdeWeerd) February 20, 2014

 

12.19 uur: De Russische minister van Binnenlanse Zaken Sergei Lavrov vergelijkt de Europese dreiging met sancties met chantage. Dat meldt het Russische persbureau RIA. 'De mogelijke Europese sancties is niets anders dan een poging tot intimidatie,' aldus Lavrov. 

12.15 uur: Op deze pagina volgen we de gebeurtenissen in Kiev. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud