Europese Schulz appelleert aan Duits nationalisme

Martin Schulz op campagne ©REUTERS

Martin Schulz, Europees kandidaat voor de socialisten, krijgt de hele community over zich heen nadat hij zijn landgenoten opriep om voor hem te stemmen. 'Alleen zo kan een Duitser aan het hoofd komen van de Europese commissie', zei hij.

'Een Duitser kan voorzitter worden van de Europese commissie, enkel en alleen als u stemt voor Martin Schulz en de - sociaal-democratische - SPD', zo staat in een verkiezingsadvertentie van Schulz in het populaire dagblad 'Bild'. Schulz is door de socialistische fractie van het Europees Parlement naar voor geschoven als kandidaat-voorzitter van de commissie. De andere politieke families hebben kandidaten uit andere landen, de liberalen steunen bijvoorbeeld Guy Verhofstadt.

De slogan van Schulz zorgde vrijwel onmiddellijk voor een stroom van vaak spottende reacties op de sociale netwerken. Onder het sleutelwoord #NureinDeutscher staan commentaren van mensen die zich erover verwonderen dat een politicus die Europa moet verdedigen, een beroep doet op de nationalistische gevoelens van de burger.

'De jongerenwerkloosheid in Europa is een gigantische probleem, enkel een Duitser kan het oplossen', reageert twitteraar en journalist Tilo Jung sarcastisch. 'Op de SPD stemmen omdat de andere Europese partijen 'buitenlanders' als lijsttrekker hebben? Het is een schande', fulmineert Janine Wissler van de radicaal linkse 'Die Linke'. 'Buitenlanders aan het hoofd van de Europese commissie? Niet met de Duitse sociaal-democraten', parodieert Sven Kindler van de 'Grüne'. 

Guy Verhofstadt (Open Vld), hield het iets ironischer: 'De Duitsers verdienen de best mogelijke commissievoorzitter, waar hij ook vandaan komt'. 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud