Advertentie

Europese top wordt test voor groene ambities EU

©ANP

Hoe ambitieus wil Europa zijn voor het klimaatverdrag van volgend jaar in Parijs? En hoe kunnen we minder afhankelijk worden van ingevoerde energie? Vragen voor de Europese leiders, vandaag en morgen samen in Brussel.

Het wordt normaal gezien de laatste Europese top met Herman Van Rompuy als Raadsvoorzitter. De uitwerking van het nieuw Europese klimaat- en energiepakket in concrete wetgeving is werk voor de Commissie-Juncker.

Het klimaatdebat kondigt zich wel moeilijk aan. De Europese top zal een compromis moeten vinden dat rekening houdt met erg uiteenlopende nationale belangen maar dat toch een duidelijke lijn trekt. Europa heeft al een stevig klimaat-energieplan tot 2020, en wil nu tot 2030 gaan.

De (oude) Commissie stelde voor de CO2-uitstoot tegen 2030 met 40 procent te verminderen, het aandeel hernieuwbare energie op te trekken tot 27 procent van het verbruik en 30 procent zuiniger te zijn met energie. Voor 2020 lag de lat voor zowel CO2-uitstoot, hernieuwbare energie als energiebesparing op 20 procent. Juncker heeft al laten weten dat hij meer ambitie wil, vooral in energie-efficiëntie. Ook het Europees Parlement vindt dat noodzakelijk.

De 30 procent die nu op tafel ligt, is louter indicatief en dus niet bindend. Experts wijzen erop dat 60 procent van de gasrekening van Oekraïne al wegvalt als het land even spaarzaam met energie zou omspringen als de EU. Maar onder meer de Britten willen niet weten van verdere Europese afspraken over energie-efficiëntie.

De 27 procent hernieuwbare energie is wel een Europese doelstelling, maar die inspanning wordt niet verdeeld onder de lidstaten. Daardoor is er weinig druk om effectief in groene energie te investeren. Greenpeace waarschuwt dat de groei van de sector hernieuwbare energie drastisch kan terugvallen, van 6,4 procent per jaar tussen 2010 en 2020 tot amper 1,4 procent per jaar.

Ook over de 40 procent minder CO2-uitstoot blijft de discussie hevig. Het wordt vooral afwachten welke houding premier Charles Michel aanneemt. Vooral voor Vlaanderen wordt de kostenafrekening bijzonder hoog. Volgens bronnen dringt de Vlaamse regering aan op een veto.

Er zijn al toegevingen gedaan. Bedrijven die blootstaan aan zware internationale concurrentie zouden gratis uitstootrechten blijven krijgen. Een nieuw solidariteitsfonds zal de armste Oost-Europese landen helpen hun industrie duurzamer te moderniseren. En Polen zal wellicht - onder strikte voorwaarden - gratis uitstootrechten mogen blijven toekennen aan de steenkoolcentrales.

Het grote debat blijft de prijs van dat koolstofarme beleid. In de eerste plaats wordt gekeken naar de rijkdom van het land. Voor België gaat het hoe dan ook om een vermindering van de CO2-uitstoot in de landbouw, de bouw en het transport met 37,5 procent tegen 2030, als enkel gerekend wordt op basis van het bbp. De rekening op basis van kostenefficiëntie ligt veel lager, op 24 procent.

België is het trouwens intern nog altijd niet eens over de verdeling van de inspanningen over de regio’s en het federale niveau voor het klimaat-energiepakket tegen 2020.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud