Eurosceptici zorgen voor incident

Martin Schulz werd vandaag herkozen als voorzitter van het Europees Parlement voor de komende 2,5 jaar ©EPA

Het Europees Parlement heeft dinsdag zijn vijfjarige ambtstermijn afgetrapt met de verwachte herverkiezing van Martin Schulz als voorzitter. De openingszitting werd wel gekleurd door eurosceptische parlementsleden die tijdens de Europese hymne hun rug naar het orkest keerden.

De zitting was zo goed als een formaliteit. Er bestond een akkoord tussen de christendemocraten, de socialisten en de liberalen om de socialist Martin Schulz voor de eerste 2,5 jaar van de ambtstermijn op het schild te hijsen als parlementsvoorzitter. Schulz kreeg 409 stemmen achter zich en kan aan een nieuwe termijn als voorzitter beginnen.

Dat is het gevolg van de verkiezing van de christendemocraat Jean-Claude Juncker tot voorzitter van de Europese Commissie. Juncker was 'Spitzenkandidat' voor de christendemocraten bij de verkiezingen van 25 mei. De EVP bleef de grootste fractie, waardoor zij - ondanks stevig Brits verzet - met Juncker de Europese Commissievoorzitter mocht leveren. De socialisten steunden Juncker, op voorwaarde dat zij met Schulz de Parlementsvoorzitter mochten leveren. 

Ondanks de consensus over Schulz stonden nog drie andere kandidaten op het stembiljet. Pablo Iglesias voor de uiterst linkse fractie, Sajjad Karim voor de eurosceptici van de ECH en Ulrike Lunacek voor de groenen. Zij haalden ruim onvoldoende stemmen.

Eurosceptici

Deze ambtstermijn zetelen in het Europees Parlement voor het eerst twee eurosceptische fracties: naast de Europese Conservatieven en Hervormers, waar onder meer de N-VA haar plaats in heeft, is er nu ook het Europa voor Vrijheid en de Democratie, aangevoerd door de Britse UKIP-voorman Nigel Farage.  

Samen haalden zij 118 van de 751 Europese zetels binnen, waarmee ze knabbelden aan de scores van de meer traditionele en pro-Europese fracties, zoals de christendemocratische EVP, de socialistische PES en de liberale ALDE-fractie. In het Europarlement zetelen bovendien nog enkele andere notoire eurosceptici, zoals de PVV van Geert Wilders en het Front National van Marine Le Pen. Zij slaagden er net niet in een fractie te vormen. 

Openingshymne

De opmars van de eurosceptici liet zich duidelijk voelen tijdens de installatievergadering van het Europees Parlement. Al bij de openingshymne drukten de eurosceptici hun stempel op het halfrond. Toen de Negende Symfonie van Ludwig van Beethoven weerklonk, keerden enkele eurosceptici van zowel de EVD als de ECH ostentatief hun rug naar het orkest. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud