Advertentie

Eurotop allerlaatste kans om grexit te vermijden

Frans president Hollande en Bondskanselier Merkel zitten verre van op dezelfde lijn over Griekenland. ©EPA

Er zal vanavond worden geluisterd naar wat de Griekse premier Alexis Tsipras zegt en vraagt. ‘Maar hij zal heel goede papieren moeten voorleggen’, klinkt het.

Kan Tsipras het zwaar gehavende vertrouwen van de europartners opkrikken? De top van leiders uit de eurozone wordt vanavond alleszins de ‘allerlaatste kans’ voor Tsipras om zijn land in de eurozone te houden.

Tsipras slaagde er gisteren in de klassieke Griekse partijen achter zich te krijgen bij zijn poging om de euroleiders te doen bewegen. Dat is ongezien in de Griekse politiek en een belangrijke zet van de premier. Het vertrek van Yanis Varoufakis als minister van Financiën is eveneens een Grieks zoenoffer om de onderhandelingen te hernemen na het nee in het referendum van zondag.

De Duitse kanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande zitten niet op dezelfde lijn. Parijs wil weer aan tafel met Athene, Berlijn stuurt aan op een grexit. Toch lieten Merkel en Hollande gisteravond na een gezamenlijk diner in Parijs de deur open voor overleg, maar niet zonder ‘serieuze en geloofwaardige voorstellen’.

Herlees hier de liveblog van maandag. Dag waarop de controversiële Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis zijn ontslag indiende, ondanks het overtuigende 'neen' in het referendum van zondag. Hij wordt opgevolgd door Eucleides Tsakalotos. De Griekse banken blijven tot nader order dicht: de Europese Centrale Bank blijft de noodsteun voor de Griekse banken bevriezen en verstrengt nog de voorwaarden.

Veel zal ook afhangen van de toon die Tsipras aanslaat. ‘Voor een schuldvermindering is er in Europa vandaag geen politieke wil’, klinkt het alvast. ‘Europa kan slechts samenblijven als elk land zijn verantwoordelijkheid opneemt’, waarschuwde Merkel gisteren.

Als Tsipras zijn kansen verspeelt, is een grexit onvermijdelijk. En dan kan het heel snel gaan. De plannen liggen klaar om een (al dan niet tijdelijk) vertrek van Griekenland uit de eurozone gecontroleerd te laten gebeuren, is in EU-kringen te horen. Zo werkt de Europese Commissie naar verluidt nu met het scenario dat Griekenland wel nog lid blijft van de Unie, maar niet van de eurozone. Europa bereidt zelfs noodhulp voor om de schaarste aan voedsel en medicijnen op te vangen.

Europa kan slechts samenblijven als elk land zijn ver antwoordelijkheid opneemt.
angela merkel
duitse bondskanselier

Ook de Europese Centrale Bank wacht het verdict van de politieke leiders van de eurozone af. Gisteren verstrengde de ECB wel de voorwaarden voor Griekse banken om ELA-noodkredieten te tappen, maar de kraan gaat (nog) niet dicht.

Ook als Tsipras de eurolanden kan overtuigen, is Griekenland nog niet uit de zorgen. Overleg over een nieuw noodplan duurt wellicht nog weken. Intussen zijn het land en de banken failliet, en moet het op 15 juli de lonen en de pensioenen betalen. Op 20 juli moet het 3,5 miljard terugbetalen aan de ECB. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud