Advertentie

'Eurozone nog niet uit recessie'

arcelormittal-site ©Photo News

Het is nog te vroeg om te verklaren dat de eurozone uit de recessie is. Dat zegt een groep van meer dan 700 economen, verenigd in het Centre for Economic Policy Research (CEPR).

Het CEPR dateert perioden van economische groei of krimp. Het geeft naar eigen zeggen op onafhankelijke wijze van beleidsmakers aan wanneer de Europese muntunie in een recessie raakt en daar weer uit komt. De organisatie hanteert daarbij niet de gebruikelijke definitie van 2 maanden op rij economische krimp als zijnde een recessie, maar zet bijvoorbeeld meer gewicht op werkgelegenheidscijfers.

De economie van de eurozone groeide in het tweede kwartaal van het jaar. Maar de werkgelegenheid liet juist een daling zien, zo bleek uit data van het Europees statistiekbureau Eurostat. De afgelopen tijd wezen verschillende macrocijfers volgens kenners op een zich wat verder herstellende economie.

De zogenoemde Business Cycle Dating Committee van het CEPR, die op 9 oktober bijeenkwam, zei dat er voor het einde van de recessie 'bewijs moet zijn van aanhoudende groei , bevestigd door een reeks indicatoren'. Hoewel het volgens de club mogelijk is dat de economie 2 kwartalen op rij groeide, zijn zowel de lengte als de kracht van de groei op dit moment 'onvoldoende om te verklaren dat de eurozone de recessie uit is', aldus het CEPR.

Het CEPR wees er daarbij op dat een 'breed scala aan data' er op wijst dat de terugkeer naar groei in het tweede kwartaal 'slechts een pauze is in de recessie die in het derde kwartaal van 2011 begon'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud