Eurozone zinkt weer weg in recessie

Mensen schuiven aan voor een voedselbedeling door de Griekse kerk in Athene - Foto AFP ©AFP

De eurozone zit opnieuw in een recessie, en dat voor de tweede keer in vier jaar. In het derde kwartaal daalde het bruto binnenlands product (bbp) van de 17 landen die een eenheidsmunt gebruiken, met 0,1 procent. Het tweede kwartaal had al een krimp van 0,2 procent opgeleverd.

De nieuwe krimp – en de terugval in recessie – waren verwacht door economen, al verraste Frankrijk vanmorgen wel door een groei van 0,2 procent te rapporteren. Nederland (-1,1%) daarentegen was een lelijke tegenvaller.

'De economische activiteit in de eurozone ligt nu bijna 2,5 procent onder het precrisisniveau', merkt ING-econoom Martin van Vliet op.

De economieën van de eurozone gaan gebukt onder een aanslepende schuldencrisis, een uitvloeisel van de bankenreddingen waartoe overheden in 2008/2009 moesten overgaan, maar ook een gevolg van een al te soepel begrotingsbeleid van heel wat landen. De slachtoffers vielen vooral in de periferie, met Griekenland als triest voorbeeld van compleet wanbeleid. De hele regio moet echter noodgedwongen de buikriem aanhalen en de miljardenbesparingen wegen zwaar op de consumptie en doen de werkloosheid stijgen.

Griekenland, Ierland en Portugal liggen al aan het Europees infuus en ook Cyprus heeft al externe hulp aangezocht. Spanje zou dat ook moeten doen, maar blijft aarzelen.

'Europa zal nu afhangen van de wereldeconomie om er weer wat bovenop te geraken', vertelde econoom Nick Kounis van ABN Amro Bank in Amsterdam aan Bloomberg. 'Ik denk niet dat de Europese economie nu dieper en dieper in recessie zal vallen; maar ze zal ook niet bepaald snel weer opveren.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud