Advertentie

Eurozone zit weer in recessie

Avondklok in Berlijn. De strenge lockdownmaatregelen, het koude winterweer en het terugdraaien van de btw-verlaging wogen zwaar op de Duitse economie. ©Jens Kalaene/dpa-Zentralbild/dpa

De economie van de eurozone is voor het tweede kwartaal op rij gekrompen. Voor echt herstel is het wellicht wachten tot de zomer, als de vaccinatie en de heropening verder zijn opgeschoten.

De derde coronagolf, die sinds eind vorig jaar over Europa rolt, eist ook economisch een zware tol. De lockdowns en andere beschermende maatregelen zetten een stevige rem op de private consumptie. Het herstel van de Europese economie heeft daardoor flinke vertraging opgelopen.

Het gezamenlijk bruto binnenlands product van de 19 landen die de euro hanteren, was in de eerste drie maanden van het jaar 0,6 procent kleiner dan in het vierde kwartaal, maakte Eurostat in een eerste raming bekend.

De krimp is iets kleiner dan de -0,8 procent waarvoor economen vreesden, maar ongemeen zwak in vergelijking met de Verenigde Staten. Daar veerde de economie op kwartaalbasis met 1,6 procent op, maakten de statistici in Washington donderdag bekend.

Terwijl de Verenigde Staten dankzij de massale stimulus van president Biden en de snelle uitrol van de vaccinatie nu de pandemie bijna verteerd heeft, is dat absoluut niet het geval voor de eurozone. Gemiddeld is de muntunie nog altijd bijna 6 procent armer dan voor de start van de pandemie begin 2020.

Omdat de economie van de eurozone in het vierde kwartaal al met 0,7 procent was teruggedeinsd, belandt ze weer in een recessie.

De cijfers voor de hele Europese Unie zijn nauwelijks beter: een krimp van 0,4 procent in het eerste kwartaal en van 1,7 procent jaar op jaar.

Duitsland

Voor de slechtste economische prestaties tekenden Portugal (-3,3%) en Letland (-2,6%). Maar de slechte beurt van de grootste economie van de eurozone, de Duitse, weegt het zwaarst. De economie van onze oosterburen kende een dip van 1,7 procent, wat slechter is dan de -1,5 procent die was verwacht.

Dat is grotendeels te wijten aan de lockdown die Berlijn instelde wegens de zware derde coronagolf. Winkels waren dicht of amper geopend, wat de privéconsumptie fnuikte. Daarnaast hadden veel consumenten grote aankopen al eind 2020 gedaan om te kunnen profiteren van de tijdelijke btw-verlaging van 1 juli tot 31 december. De bouwsector had met erg koud weer af te rekenen, terwijl de autosector met een tekort aan halfgeleiders kampt.

Andere grote Europese economieën die achteruitboerden, waren Italië (-0,4%) en Spanje (-0,5%). Frankrijk verraste door 0,4 procent te groeien.

De zwakke kwartaalprestatie van de eurozone versterkt de verwachting dat de economie pas midden dit jaar weer op toeren zal komen, een vol jaar later dan de VS. De versnellende vaccinatiecampagne moet de basis leggen voor een stapsgewijze hervatting van het normale leven, al blijven er risico’s op (lokale) opflakkeringen van de pandemie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud