EVP-fractieleider hakt in op Cameron

©RV

Manfred Weber, de nieuwe fractieleider van de Europese christendemocraten, maant Duits kanselier Angela Merkel aan niet te veel toegevingen te doen aan Brits premier David Cameron. 'We mogen de ziel van Europa niet verkopen.'

Voor de Duitse kanselier Angela Merkel wordt het de komende weken met de benoeming van de nieuwe Europese Commissievoorzitter op eieren lopen. Enerzijds staat ze in eigen land onder grote druk de 'Spitzenkandidat' van de grootste Europese parlementsfractie, Jean-Claude Juncker van de christendemocratische EVP, te benoemen. Anderzijds riskeert ze dan een breuk met de Britse premier David Cameron, die een veto stelt tegen de te 'federalistische' Luxemburger.

Een ballonnetje met de huidige topvrouw van het Interationaal Monetair Fonds, Christine Lagarde, als compromisfiguur, is intussen snel weer doorprikt. En nu perkt landgenoot Manfred Weber de speelruimte van Merkel om een compromis met Cameron uit te dokteren, nog wat meer in. De Beierse christendemocraat is als nieuwe voorzitter van de EVP een invloedrijke stem. En die stem hakt in een voorpublicatie van een interview met de zondagseditie van de Frankfurter Allgemeine Zeitung stevig in op Cameron.

'De Europese Unie streeft naar een steeds diepere integratie van de Europese volkeren. Dat staat in de verdragen en is voor ons niet te onderhandelen. We kunnen de ziel van Europa niet verkopen', stelt Weber. Cameron had in maart voorgesteld de passage met 'steeds diepere integratie' uit de Europese verdragen te schrappen. Cameron wil zo de eurosceptische flank in eigen land beter afblokken, in de aanloop naar een mogelijk Brits referendum over Europees lidmaatschap in 2017.

Ook Camerons plannen om nationale parlementen een vetorecht te geven, vinden in de ogen van de EVP-kopman geen genade: 'Dan komt Europa in de praktijk tot stilstand.' Weber vindt ook dat Cameron maar eens duidelijk moet aangeven, welke bevoegdheden hij precies weer van Europa naar de lidstaten wil overhevelen.

Weber schaart zich ook vol achter de kandidatuur van Juncker. 'We moeten nu de belofte inlossen die we de kiezers met onze Spitzenkandidat gemaakt hebben. Juncker wordt de volgende Commissievoorzitter.' De Beier geeft aan niet bijster veel slaap te laten over de Britse dreiging uit de Unie te treden. 'Alleszins zou de Unie zo'n exit vlotter verwerken dan de Britten zelf.'

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud