Ex-Amazon-directeur drijft Juncker verder in het nauw

Jean-Claude Juncker wordt verder in het nauw gedreven door Amazon. ©EPA

Volgens Bob Comfort, het voormalige hoofd belastingen bij Amazon, speelde Jean-Claude Juncker in 2003 als Luxemburgse premier een faciliterende rol bij het opzetten van de voor Amazon gunstige belastingdeal. Het drijft de huidige Europese Commissievoorzitter nog meer in het nauw.

In een gesprek met de Luxemburgse krant Lëtzebuerger Land blikt Bob Comfort, destijds het hoofd belastingen bij Amazon, terug op de gunstige belastingdeal die Amazon in 2003 sloot met Luxemburg. Die 'rulings' zijn volop in het nieuws door 'Luxleaks', de onthulling van 548 belastingakkoorden die Luxemburg sloot met internationale topbedrijven. 

Volgens Comfort maakte Juncker de e-commercegigant in 2003 uitgebreid het hof en gedroeg hij zich als een 'zakenpartner' voor Amazon. 'De Luxemburgse regering kwam naar ons toe echt over als een zakenpartner. Het is een accurate omschrijving als ik zeg dat ze onze problemen wilden oplossen.' Comfort verwijst daarbij naar vergaderingen met enkele topfunctionarissen van het ministerie van Financiën, waar Juncker als voormalig premier en minister van Financiën zou aan hebben deelgenomen. 

Toenemende druk

'Zijn boodschap was simpel. Als we problemen tegenkwamen die we niet konden oplossen, dan moesten we nog maar eens bij hen langsgaan en het probleem toelichten. Hij zou ons dan proberen helpen', stelt Comfort. De onthullingen verhogen de druk op Juncker nog wat meer. De kersverse voorzitter van de Europese Commissie was vanaf 1995 tot eind vorig jaar premier van Luxemburg. Onder zijn regeerperiode werden de meeste 'rulings' dus afgesloten. 

De Europese Commissie maakte in oktober al bekend dat ze een onderzoek geopend heeft naar de afspraken die e-commercegigant Amazon sloot met de Luxemburgse fiscus. Door de Luxleaks-onthullingen klinkt de roep om het 'fiscaal shoppen' moeilijker te maken steeds luider. Juncker houdt het erop dat hij van fraudebestrijding een van zijn topprioriteiten maakt, maar hij heeft weinig manoeuvreerruimte. De 28 EU-landen hebben nog altijd vetorecht over belastingregimes vanwege de grote gevoeligheid ervan. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud