Ex-commissaris nog drie jaar betaald

John Dalli, sinds vorige week eurocommissaris af. (foto afp) ©AFP

John Dalli, de eurocommissaris die is afgetreden na een fraudezaak, krijgt nog drie jaar een vergoeding. Dat heeft een woordvoerder van de Europese Commissie bevestigd.

Nog drie jaar zal de 64-jarige Maltees een vergoeding ontvangen die 45 procent bedraagt van zijn loon als eurocommissaris van Gezondheid. Een EU-commissaris verdient gemiddeld 20.000 euro per maand. Hij krijgt die vergoeding tot hij een andere baan vindt of op pensioen gaat.

Volgens een woordvoerder van de Europese Commissie is die vergoeding gerechtvaardigd omwille van het 'vermoeden van onschuld'. 'Zolang hij niet veroordeeld is, heeft hij recht op die vergoeding.' Het fraudedossier zit nu bij het Maltese gerecht. Dat moet al dan niet beslissen over verdere stappen.

Snus

Dalli is vorige week afgetreden. Zijn naam was in een fraudezaak rond snus, een soort pruimtabak, gevallen. De Europese fraudejagers van OLAF toonden aan dat Dalli op de hoogte moet geweest zijn van pogingen tot opkoping door een Maltese zakenman.

De zakenman had een Zweeds tabaksbedrijf Swedish Match benaderd met de belofte om zijn contacten met eurommissaris Dalli aan te spreken om toekomstige wetgeving rond tabak te beïnvloeden. In ruil vroeg hij geld.

Hoewel er geen 'sluitend bewijs' is dat Dalli rechtstreeks betrokken was, trad hij af. Naar eigen zeggen werd hij door Commissievoorzitter José Manuel Barroso 'expliciet gevraagd' om af te treden. Dalli blijft categoriek de aantijgingen ontkennen.

Volgens een woordvoerder van de Europese Commissie was het 'politiek onhoudbaar' dat Dalli aanbleef. 'We hebben geen bewijzen van onwettig gedrag', klinkt het. 'De mogelijke wettelijke gevolgen moeten in Malta beslist worden.'

Opvolger

Malta heeft intussen Tonio Borg als kandidaat-opvolger naar voren geschoven. Borg is 55 jaar, en momenteel vice-premier en minister van Buitenlandse Zaken van Malta. Het kan nog even duren vooraleer hij effectief aan de slag gaat. Ook het Europees Parlement moet zich uitspreken voor Borg.

Een woordvoerder bevestigde vanmiddag dat de Europese Commissie ook zonder Dalli doorgaat met haar plannen rond tabakspreventie. 'Het voorstel van de Europese Commissie zal tegen eind 2012 voorgesteld worden.'

Het dagelijks bestuur van de Europese Unie wil onder meer veel grotere en grafische gezondheidswaarschuwingen op pakjes sigaretten. Nu beslaan die 40 procent van de verpakking. Mogelijk wordt dat het volledige pakje.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud