Ex-ECB'er Stark pleit voor afslanking eurozone

De voormalige hoofdeconoom van de ECB, Jürgen Stark (Foto: Reuters).

De eurozone kan niet in haar huidige vorm blijven bestaan. De zwakste leden moeten de muntunie verlaten. Dat zegt Jürgen Stark, de voormalige hoofdeconoom van de Europese Centrale Bank (ECB).

Jürgen Stark laat zijn licht over de toekomst van eurozone schijnen in een gesprek met het Duitse blad Manager Magazin. Het volledige interview verschijnt vrijdag, maar het blad gaf woensdagavond al een passage vrij op zijn website.

Erg positief is de voormalige hoofdeconoom van de ECB niet over de toekomst van de muntunie. 'De eurozone kan niet in haar huidige vorm blijven bestaan. De grenzen van het eurogebied moeten opnieuw afgebakend worden', luidde het.

Verlaten

De zwakste leden moeten de muntunie volgens hem verlaten. De Frans-Duitse as moet wel blijven bestaan, benadrukt hij. 'De integratie van de kernlanden mag niet verloren gaan. Anders dreigt een politieke en economische ramp van historische omvang.'

De uitspraken zijn ietwat verrassend. Begin dit jaar poneerde Stark nog dat het risico op een breuk in de eurozone zwaar overdreven werd. 'Een politiek akkoord over een breuk in de eurozone valt niet te sluiten', zei hij in februari in een gesprek met de Amerikaanse tv-zender CNBC.

Hoofdeconoom

Jürgen Stark was tot eind vorig jaar hoofdeconoom van de ECB. Hij nam toen ontslag omdat hij het niet eens was met de beslissing van de instelling om schuldpapier op te kopen van zwakke eurolanden.

De Belg Peter Praet volgde Stark begin dit jaar op als hoofdeconoom van de ECB.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud