Ex-eurocommissaris Dalli wil zijn naam zuiveren

Voormalig eurocomissaris John Dalli. (foto: EPA)

Voormalig eurocommissaris voor Gezondheid John Dalli heeft woensdag op een persconferentie in Brussel zijn onschuld in een mogelijke corruptiezaak staande gehouden. De Maltees, die als gevolg van de affaire zijn job verloor, is zinnens naar de rechtbank te trekken.

Commissievoorzitter José Manuel Barroso vroeg Dalli vorige week om ontslag te nemen nadat de antifraudedienst Olaf in een onderzoek had geconcludeerd dat de eurocommissaris niets had ondernomen om een Maltese kennis te stoppen die in zijn naam geld zou hebben gevraagd aan een Zweedse tabaksproducent, in ruil voor beïnvloeding van Europese wetgeving.

Dalli houdt echter staande dat hij niet op de hoogte was van contacten tussen de Maltese zakenman en het Zweedse bedrijf. 'Ik ben op dit moment nog steeds niet op de hoogte gebracht van de elementen waarop Olaf zich heeft gebaseerd om tot deze conclusie te komen. Ik ken de motivatie voor mijn ontslag niet.'

Dalli stelt dat hij vorige week tijdens een gesprek met Barroso tot onmiddellijk ontslag is gedwongen. Hij wacht intussen op een schriftelijk verzoek tot ontslag. Barroso antwoordde woensdag echter dat de eurocommissaris in het bijzijn van twee getuigen zelf op ondubbelzinnige wijze ontslag heeft genomen. Een schriftelijke bevestiging is volgens hem niet nodig.

De oud-eurocommissaris liet woensdag verstaan dat hij zijn naam wil zuiveren en de zaak voor de rechtbank wil uitvechten. Olaf, dat donderdag in het Europees Parlement achter gesloten deuren toelichting zal verstrekken heeft het dossier intussen overgemaakt aan het Maltese gerecht.

Intussen zijn de regering in Malta en Barroso het eens geworden over de kandidatuur van Tonio Borg als opvolger. Borg wordt in november gehoord in het Europees Parlement.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud