Ex-partner Hollande in nieuwe Franse regering

Ségolène Royal is een opvallende nieuwkomer in de nieuwe Franse regering ©Photo News

De samenstelling van de nieuwe Franse regering onder leiding van premier Manuel Valls is bekend. Opvallende nieuwkomer is Ségolène Royal, de gewezen partner van president François Hollande. Zij krijgt Milieu en Energie onder haar bevoegdheid. Minister van Financiën Pierre Moscovici keert niet terug in de regering.

Traditiegetrouw werd de samenstelling van de nieuwe regering afgekondigd door de secretaris-generaal van het Elysée. Pierre-René Lemas las de namen van de ministriële ploeg voor. Daarbij een aantal zwaargewichten die hun functie behouden. Onder meer Laurent Fabius (Buitenlandse Zaken), Jean-Yves Le Drian (Defensie) en Christiane Taubira (Justitie) zijn in hun functie bevestigd.

Er zijn twee nieuwelingen in de regering: Ségolène Royal, die Milieu en Energie krijgt. Daarnaast is er François Rebsamen, die minister van Arbeid en Sociale Dialoog wordt. Bernard Cazeneuve wordt minister van Binnenlandse Zaken en volgt in die functie Manuel Valls op.

Op economisch vlak zijn er belangrijke verschuivingen. Pierre Moscovici overleefde de herschikking niet en moet Bercy, waar het ministerie van Financiën gelegen is, verlaten. De nieuwe minister van Financiën wordt Michel Sapin, die ook Begroting gaat bestieren. Arnaud Montebourg wordt de nieuwe minister van Economie en behoudt tegelijk zijn bevoegdheden als minister van Industrie.

Sleutelposten in nieuwe Franse regering

  • Laurent Fabius: Buitenlandse Zaken
  • Jean-Yves Le Drian: Defensie
  • Christian Taubira: Justitie
  • Ségolène Royal: Milieu en Energie
  • François Rebsamen: Arbeid en Sociale Dialoog
  • Michel Sapin: Begroting en Financiën
  • Arnaud Montebourg: Economie en Industrie
  • Benoit Hamon: Onderwijs

Om de linkervleugel van de socialistische partij (PS) tevreden te stellen, krijgt Benoît Hamon de zware portefeuille van Onderwijs. De lijst van 17 ministers wordt volgende week aangevuld met een reeks staatssecretarissen die deelbevoegheden krijgen toegeschoven. Premier Valls zal volgende week woensdag zijn beleidsverklaring voorlezen en dan het parlementaire halfrond om vertrouwen vragen.

Groenen

De samenstelling van de regering verliep moeilijk. Dinsdagavond liet de milieupartij EELV weten dat ze niet langer wilden zetelen in de nieuwe regering. Eerder op de dag hadden de twee groene ministers al ontslag gegeven.

Een belangrijk deel van de milieupartij neemt het niet dat Hollande Valls aanstelde als nieuwe premier. Valls wordt beschouwd als gematigd binnen de PS en is te rechts voor sommigen van de milieupartij.

Het opzeggen van de coalitie brengt de meerderheid niet in het gevaar. De socialistische fractie heeft een meerderheid in het halfrond. De milieupartij kondigde ook aan dat ze de regering 'kritisch' zal ondersteunen.

Het opzeggen van de coalitie werd scherp op de korrel genomen door het boegbeeld van de milieupartij en Europees afgevaardigde Daniel Cohn-Bendit. Hij verweet zijn partijgenoten 'een zware fout'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud