nieuwsanalyse

Ex-premier Renzi stort Italiaanse regering in crisis

De voormalige Italiaanse premier Matteo Renzi maakte woensdagavond bekend dat hij de twee ministers van zijn partij Italia Viva uit de regering terugtrekt. ©AFP

In volle coronapandemie en te midden van de ergste naoorlogse recessie is Italië in een politieke crisis beland door een manoeuvre van de kleinste coalitiepartij. Of de demarche het land op weg zet naar vervroegde verkiezingen, betwijfelen experts.

Als de kroniek van een aangekondigde crisis. Zo vallen de recente ontwikkelingen in de Italiaanse politiek te omschrijven. Al maanden dreigde voormalig premier Matteo Renzi ermee zijn ministers uit de regering van Giuseppe Conte terug te trekken. Woensdagavond maakte hij dat dreigement hard. 'De twee ministers van Italia Viva (de partij van Renzi, red.), Teresa Bellanova en Elena Bonetti, verlaten het kabinet', stelde de Florentijn tijdens een persconferentie.

Nadat de uiterst rechtse Matteo Salvini in de zomer van 2019 na een jaar de stekker getrokken had uit zijn verstandshuwelijk met de Vijfsterrenbeweging, ging de anti-establishmentpartij in zee met de centrumlinkse Democratische Partij om nieuwe verkiezingen te voorkomen. De centrumpartij van Renzi, een oud-kopstuk van de PD, schoof aan om het kabinet ook in de senaat aan een meerderheid te helpen.

Ramkoers

Nadat Italië vorig jaar de eerste coronagolf bedwongen had, belandden Conte en Renzi evenwel snel op ramkoers. Voortdurend klaagde de ex-burgemeester van Firenze dat de premier te veel soloslim speelde in de coronacrisis.

Ook over de besteding van de zowat 200 miljard euro uit het Europese herstelfonds zaten de twee niet op dezelfde lijn. Renzi verweet Conte te kwistig te willen strooien met fiscale cadeautjes in plaats van het geld te gebruiken voor duurzame investeringen en hervormingen.

Het land moet veel meer doen om problemen in het onderwijs en rond infrastructuur aan te pakken.
Matteo Renzi
Leider Italia Viva

De leider van Italia Viva lijstte zijn grieven woensdagavond nog eens op. 'Het land moet veel meer doen om problemen in het onderwijs en rond infrastructuur aan te pakken.' Daarnaast spoort hij de regering al weken aan bij het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM) naar steun te hengelen om de gezondheidszorg een miljardeninjectie te kunnen geven.

Vergeefs. Conte en co. vrezen op de financiële markten onheil over zich af te roepen als ze een lening vragen bij het ESM. 'Het kan de indruk geven dat we aan een noodinfuus liggen', luidt de redenering.

Pokerspel

Omdat Renzi's verzuchtingen in dovemansoren vielen, restte hem weinig andere keus dan zijn dreigement hard te maken. De demarche verbaast Roberto D'Alimonte, hoogleraar politieke wetenschappen aan de universiteit Luiss in Rome, niet. 'Renzi's partij peilt rond 3 procent. Hij heeft dus niets te verliezen. Met dit pokerspel hoopt hij aan politiek gewicht te winnen.'

D'Alimonte vermoedt dat de Florentijn aanstuurt op een doorstart van de regering-Conte met dezelfde partijen. In zijn ideale scenario krijgt zijn partij wel zwaardere posten in dat herschikte kabinet.

Renzi's partij peilt rond 3 procent. Hij heeft dus niets te verliezen. Met dit pokerspel hoopt hij aan politiek gewicht te winnen.
Roberto D'Alimonte
Italiaanse politoloog

Slagen Conte en Renzi er niet in hun persoonlijke vetes te overwinnen en samen voort te gaan, dan zou president Sergio Mattarella op zoek kunnen gaan naar een andere figuur om dezelfde meerderheid te leiden. Her en der valt de naam Mario Draghi, de ex-voorzitter van de Europese Centrale Bank.

Theoretisch kan Conte in het parlement ook het vertrouwen vragen. Maar mislukt dat opzet, dan blijft hij achter met een regering in lopende zaken met beperkte bevoegdheden. Die optie is verre van ideaal nu de derde economie van de eurozone de tweede coronagolf niet onder controle krijgt en met de ergste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog kampt. Vervroegde verkiezingen zijn voor de regeringspartijen ook een horrorscenario. Die draaien wellicht uit op een zege voor de uiterst rechtse partijen Lega en Fratelli d'Italia.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud