Advertentie

Ex-premier Tusk maakt comeback in Polen

©AFP

De vroegere Poolse premier en voormalig Europees 'president' Donald Tusk is aangesteld tot nieuwe leider van de belangrijkste oppositiepartij in Polen.

De vroegere Europese 'president' Donald Tusk (64) maakt een opmerkelijke comeback in zijn thuisland Polen. Tusk is zaterdag aangesteld als nieuwe voorzitter van de conservatief-liberale oppositiepartij Platforma Obywatelska (Burgerplatform).

Tusk, die in de jaren '80 actief was bij de Poolse vakbond Solidarność, behoorde in 2001 tot de mede-oprichters van het Burgerplatform. In 2007 volgde hij de rechtse populist Jarosław Kaczyński op als premier van Polen. Die post behield Tusk tot hij in 2014 werd benoemd tot voorzitter van de Europese Raad, als opvolger van de Belg Herman Van Rompuy. Tusk, die bekend staat om zijn uitgesproken meningen, kreeg in die functie onder meer de immigratiecrisis en de Brexit op zijn bord.

Hongarije

In 2017 wist Tusk zijn mandaat als 'Europees president' te verlengen ondanks protest van de Poolse regeringspartij PiS (Recht en Rechtvaardigheid). Toen Charles Michel hem twee jaar later opvolgde als Europees president, werd Tusk voorzitter van de Europese Volkspartij (EVP), waartoe ook CD&V behoort.

Nu kiest Tusk alsnog voor de nationale politiek. Zijn opdracht is duidelijk: zijn eeuwige rivaal Jarosław Kaczyński, nog altijd PiS-voorzitter en sinds vorig jaar ook vice-premier, van de macht verdrijven. De Poolse regering ligt in Europa al langer onder vuur door haar pogingen om de media en justitie te muilkorven. Polen profileert zich daarbij als steun en toeverlaat van de omstreden Hongaarse premier Viktor Orbán.

Maar in Polen zit PiS voorlopig stevig in het zadel. De rechtse partij levert vandaag het merendeel van ministers en bezet de helft van de Sejm, het Poolse parlement. Het Burgerplatform van Tusk is de grootste oppositiepartij met een kwart van de zetels. Maar zowel de laatste parlementsverkiezingen als de huidige peilingen vielen slecht uit voor de partij.

Borys Budka, die pas begin 2020 werd aangesteld als voorzitter van het Burgerplatform, moet daarom plaatsruimen voor Tusk. De ex-premier voerde de voorbije week een felle machtstrijd tegen zijn interne rivaal Rafał Trzaskowski. De burgemeester van Warschau verloor vorig jaar nipt de presidentsverkiezingen en aasde zelf op de voorzitterpost. Volgens waarnemers dreigt de smeulende rivaliteit tusen Tusk en Trzaskowski het Burgerplatform stevig in zijn greep te houden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud