Experts raken niet bij crashsite MH17

Een Nederlands team van experts probeert al dagen toegang te krijgen tot het gebied waar MH17 neerstortte, maar de gevaarlijke situatie laat dat niet toe ©AFP

Internationale onderzoekers gaan ook maandag niet naar het gebied in Oost-Oekraïne waar het toestel van Malaysia Airlines is neergestort. Het is er te onveilig. Kiev probeert het gebied te heroveren. Rusland beschiet de Oekraïense strijdkrachten.

Het team van forensische experts is nog in Donetsk. Het probeert al sinds zaterdag de crashsite te bereiken, maar door de oplopende spanningen lukt dat maar niet. Ook maandag kreeg het team geen toestemming om naar de plaats van het onheil te reizen.

De Oekraïense strijdkrachten proberen het gebied in Oost-Oekraïne te heroveren op rebellen. Dat zei een woordvoerder van de Oekraïense nationale veiligheidsraad op zondag. Hij beloofde dat de plek zo toegankelijk zou worden voor de internationale onderzoekers van de vliegramp. De VS menen intussen nieuwe bewijzen te hebben die aantonen dat Rusland de Oekraïense troepen beschiet.

Nederland en Australië hadden eerder met de pro-Russische separatisten een deal kunnen sluiten die de experts samen met ongewapende agenten grotere toegang tot het rampgebied zou geven.

Zwarte doos

Een groot deel van de slachtoffers werd de voorbije dagen al overgevlogen naar Eindhoven in Nederland, en het eerste lichaam werd geïdentificeerd. Maar verschillende andere lichamen bevinden zich nog steeds op de crashsite. De onderzoekers hopen door een onderzoek van de wrakstukken beter inzicht te krijgen in wat er precies gebeurde met de vlucht. 

Zaterdag meldde de Amerikaanse zender CBS dat er wel zeker een raket werd afgevuurd op MH17. Iedereen ging daar al van uit, maar nu zou ook het onderzoek van de zwarte doos daarop wijzen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud