Explosie bij Nederlandse coronateststraat

Een coronateststraat in Nederland. ©Hollandse Hoogte

Bij de ontploffing van een metalen pijp werden ramen vernield. Er vielen geen gewonden. De politie gaat uit van een 'gerichte actie'.

De politie heeft in de Noord-Nederlandse gemeente Bovenkarspel een testcentrum afgezet. Er deed zich woensdagochtend iets voor 7 uur een ontploffing voor.

Bij het centrum van de gemeentelijke gezondheidsdiensten ontplofte volgens de NOS een metalen pijp die buiten het pand lag. De politie gaat ervan uit dat de teststraat het doelwit was, bericht de openbare omroep.

Het is niet de eerste keer dat in Nederland een teststraat wordt geviseerd, melden Nederlandse media. Eerder werden al ruiten ingegooid (Amsterdam), vernielingen aangebracht (Breda) en werd brandgesticht (polderdorp Urk).

Nederland heeft al maanden te kampen met hevig protest tegen de coronamaatregelen en lockdowns. Begin dit jaar braken zware rellen uit na protest tegen de avondklok. Dinsdag opende de horeca in onder meer Breda en Amsterdam zijn terrassen om de lockdown aan de kaak te stellen.

De gemeente Bovenkarspel - waar de ontploffing gebeurde - ligt in een regio die de jongste weken het aantal besmettingen fors zag stijgen. Het nabijgelegen Hoorn is een brandhaard.

Nederland belooft 'iedereen tegen juli een prik'

Als de verwachte leveringen doorgaan, kunnen alle Nederlanders die dat willen tegen begin juli minstens een prik krijgen. Dat beloofde de Nederlandse minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge dinsdag in het televisieprogramma Op1. Eerder mikte de Nederlandse regering op de herfst.

Van de nu beschikbare vaccins zijn telkens twee dosissen nodig. Daar komt verandering in met de komst van het vaccin van Janssen & Janssen dat normaal gezien volgende week wordt goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA). Van dat vaccin is maar een inenting nodig.

Ook verwacht de overheid dat van de 14 miljoen volwassen Nederlanders 80 tot 85 procent zich zal willen laten vaccineren. Twee derde kan begin juli al helemaal gevaccineerd zijn, de rest zou dan zeker al een prik achter de rug hebben.

Volgens De Jonge is het een 'realistische inschatting dat we een behoorlijk normale zomer tegemoet gaan'. Al houdt hij nog een slag om de arm. Als de leveringen tegenvallen, kan het alsnog langer duren voor iedereen gevaccineerd is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud