Extra patrouilles en drones tegen migratie op Kanaal

Duizenden migranten waagden zich dit jaar al aan de gevaarlijke oversteek van het Kanaal om in het VK binnen te geraken. ©AFP

Het VK en Frankrijk hebben zaterdag een akkoord bereikt om illegale migratie over het Kanaal in te dijken. Extra patrouilles en technologie moeten de gevaarlijke overvaarten sneller tegenhouden, zegt Londen.

De Britse minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel kondigde zaterdag een akkoord aan met haar Franse ambtgenoot Gerald Darmanin. ‘Dit is een nieuwe stap voorwaarts in onze gezamenlijke missie om het oversteken van het Kanaal totaal onuitvoerbaar te maken’, zei ze aan de openbare omroep BBC.

Frankrijk zegt toe om meer patrouilles en technologische middelen in te zetten. Volgens Patel gaat Frankrijk vanaf 1 december het aantal patrouilles verdubbelen. Er worden ook drones en radars ingezet om mensen op te sporen die de oversteek wagen.

Steeds grotere aantallen migranten proberen vanaf de Franse kust in gammele bootjes de Britse eilanden te bereiken. De oversteek van de drukbevaren zeeroute is bijzonder gevaarlijk. Vorig jaar werden vier doden geteld, en sinds begin dit jaar kwamen al minstens zeven mensen om.

De Britten verweten Frankrijk lange tijd dat het voldoende deed om de illegale migratie te verhinderen. Patel vertelde de Britse media zaterdag dat de Franse autoriteiten dit jaar al 5.000 migranten hadden tegengehouden om naar het VK te reizen. Ze zei ook dat het VK de afgelopen tien jaar al 150 miljoen pond aan Frankrijk heeft betaald om de immigratie te helpen aanpakken.

Migranten zouden nu weer vaker proberen om de oversteek te maken met vrachtwagens

Volgens de Britse minister zorgt de verhoogde aandacht op zee wel voor een verschuiving van het probleem. Migranten zouden nu weer vaker proberen om de oversteek te maken met vrachtwagens.

Dit weekend nog werden er 64 gered bij een poging tot oversteek van het Kanaal, aldus de maritieme prefectuur in Frankrijk. Onder hen een zwangere vrouw en meerdere kinderen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud