EY verhuist spilvennootschap van Londen naar Brussel

De Londense City verliest een kleine, maar symbolisch belangrijke spil van het EY-imperium aan Brussel. ©Bloomberg

De internationale audit- en adviesgroep EY wapent zich zo tegen een dreigende harde brexit.

De groep heeft bij het Instituut voor Bedrijfsrevisoren (IBR) een erkenning aangevraagd voor een juridische entiteit die de EY-organisaties in de Europese Unie en hun 3.500 partners overkoepelt.

De beslissing is het gevolg van de dreigende harde brexit. De spilvennootschap moet een auditlicentie hebben in een lidstaat van de EU om de EY-auditorganisaties in de andere lidstaten te kunnen aansturen en controleren. De huidige Europese spilvennootschap, EU Europe LLP, werkt met een Britse auditlicentie. Maar als het Verenigd Koninkrijk uit de EU stapt, moet EY in een ander EU-land zo’n vergunning aanvragen.

Na een grondig onderzoek heeft EY Brussel gekozen als vestigingsplaats voor zijn Europese spilvennootschap. ‘Omdat België een trouwe lidstaat van de Europese Unie is, omdat heel wat Europese instellingen in Brussel zijn gevestigd en omdat het regelgevend kader er stabiel is’, zegt Rudi Braes, voormalig topman van EY België en nu vicepresident van EY Europa, Midden-Oosten en Afrika.

De keuze voor Brussel is een triomf voor ons land, vooral symbolisch van belang. Ze is ook een opsteker voor het Instituut voor Bedrijfsrevisoren en het College van Toezicht op de Bedrijfsrevisoren, dat aanleunt bij de Autoriteit Financiële Diensten en Markten (FMSA). Zij krijgen de verantwoordelijkheid voor het toezicht op een belangrijke auditgroep in Europa en op haar partners. Die blijven in eerste instantie ook wel onderworpen aan het toezicht in de lokale landen waar ze actief zijn.

Economische impact

Een grote economische impact heeft de komst van EY Europe naar Brussel niet. De spilvennootschap oefent geen commerciële activiteiten uit. Ze speelt hoofdzakelijk een rol in de bestuurlijke organisatie van de EY-groep, die uit aparte partnerschappen van auditors, revisoren en consultants in de verschillende landen bestaat. De economische spilvennootschap EY Europe telt drie toplui, onder wie Rudi Braes, en een handvol medewerkers.

De internationale koepelvennootschap EY Global blijft wel in Londen gevestigd. Dat geldt ook voor de spilvennootschap EY EMEIA, die de divisies Europa, het Midden-Oosten, India en Afrika groepeert.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud