Fairnesstaks op de helling

©BELGA

Het einde van de fairnesstaks, een bedrijfsbelasting die werd ingevoerd door de regering-Di Rupo, lijkt in zicht.

De fairnesstaks, een belasting van 5,15 procent op dividenden van bedrijven die weinig vennootschapsbelasting betalen, is in strijd met het Europees recht. Dat oordeelt de advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie, Juliane Kokott.

Haar advies bindt de rechters van het Hof niet, al volgen ze in de meerderheid van de gevallen de advocaat-generaal. Dat is slecht nieuws voor de regering, want die taks brengt jaarlijks bijna 100 miljoen euro op.

Leen Ketels, advocate van HVG-advocaten en van een van de betrokken partijen, juicht de uitspraak toe. 'De fairnesstaks is een zeer complexe belasting waarover van in het begin veel vragen waren. Wij hopen dat dit een duidelijk signaal is dat er nood is aan een eenvoudigere fiscaliteit.'

Di Rupo

De regering-Di Rupo voerde in 2013 de fairnesstaks in om bedrijven te bestraffen die weinig belastingen betalen op hun winst, maar vervolgens die winst wel gebruiken om dividenden aan hun aandeelhouders uit te keren.

De maatregel was bedoeld, legde toenmalig minister van Financiën Koen Geens (CD&V) uit, om te vermijden dat het onbeperkt overdragen van verliezen uit vorige boekjaren en het gebruik van de notionele intrestaftrek tot uitwassen zouden leiden. Wanneer een vennootschap dankzij die twee fiscale technieken meer dividenden uitkeert dan ze belastbare winst heeft, moet ze de fairnesstaks betalen. Kmo's zijn vrijgesteld van de belasting.

Lijk uit de kast 

Federaal minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) spreekt over 'een lijk uit het verleden dat uit de kast valt'. 'We hebben altijd onze grote twijfels bij deze fairnesstaks geplaatst. Die worden nu bevestigd door de advocaat-generaal van het Europees Hof. We wachten nu op de finale uitspraak van het Hof. De consequenties en budgettaire gevolgen kunnen groot zijn. We zullen die in kaart brengen en voorleggen aan de regering', zegt Van Overtveldt.

Dubbele belasting

De zaak voor het Europees Hof van Justitie komt er nadat het financieringsvehikel Fortum Project Finance naar het Grondwettelijk Hof in België stapte om de taks aan te vechten. Dat stelde daarop een vraag aan het Europees hof van Justitie. Leen Ketels: 'De advocaat-generaal is van oordeel dat het om een verboden dubbele belasting gaat op eerder ontvangen dividenden.'

De  conclusie van de advocaat-generaal is ondertussen beschikbaar op de website van het Europees Hof van Justitie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud