Federale regering wil extra btw-inkomsten gebruiken om energiefactuur te verlagen
De federale regering bekijkt hoe de extra btw-inkomsten door de stijgende energieprijs ten goede kunnen komen van gezinnen. Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) vindt het 'niet meer dan logisch en correct' om de meerinkomsten terug te geven aan de gezinnen'.
Het regent voorstellen om de stijging van de energieprijzen te milderen. Nadat PS-vicepremier Pierre-Yves Dermagne (PS) donderdagavond pleitte voor een energiecheque van 100 euro voor alle gezinnen -te betalen via de hogere inkomsten uit btw- blijkt dat ook andere regeringspartijen naar die overwinsten uit btw kijken. Volgens Vooruit-voorzitter Conner Rousseau kan de overheid maatregelen financieren met de extra inkomsten uit de btw op energie. Door de stijgende prijzen, haalt de overheid volgens hem 350 miljoen euro extra btw binnen. Die moet als het van Rousseau afhangt dienen om de energiefactuur te doen dalen.
Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) vindt het 'niet meer dan logisch en correct' om de meerinkomsten uit btw terug te geven aan de gezinnen, zegt hij. Hij heeft in het kader van de begrotingsbesprekingen een dossier uitgewerkt, samen met minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen). Met de meerinkomsten uit btw zou de de verlenging van het uitgebreide sociaal tarief en een aanpassing aan de accijnzen moeten gefinancierd worden.
Kopbrekens
De stijgende energieprijzen bezorgen de politiek kopbrekens. Energieproducten zijn nu al 19 procent duurder dan een jaar geleden en daardoor bedraagt de inflatie bijna 3 procent. Verschillende kleine energieleveranciers in ons land zijn tijdelijk gestopt met het afsluiten van contracten met een vaste energieprijs. Enkele leveranciers proberen hun cashpositie te beschermen door de maandelijkse voorschotten op te trekken.
Van Peteghem verwacht de grote prijsstijgingen begin januari, als huishoudens het meest verbruiken. Tegen dan moet er dus een oplossing zijn voor de hoge energiefactuur. Hij wijst op de hervorming van de heffing op energie naar accijnzen - overigens een verplichting van Europa - waarmee de overheid meer controle wil uitoefenen over dat deel van de factuur.
Energiecheque
Het kabinet-Van der Straeten heeft de energieregulator CREG ook gevraagd na te gaan wat de bijkomende winsten zijn van de uitbaters van de kernreactoren, maar ook van de distributeurs en leveranciers van energie. Zo kan worden nagegaan of de overheid daar een deel van kan afromen.
Blokkering à la française
Een blokkering van de energieprijzen zoals in Frankrijk komt er wellicht niet. CD&V-minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden wees de maatregel vrijdag in De Ochtend van de hand. 'Frankrijk is België niet, het mechanisme dat daar gebruikt wordt, kunnen we niet per se in België gebruiken', reageerde ze. 'De energieprijzen zijn in de index opgenomen, wat de mensen meer koopkracht geeft wanneer de energieprijzen stijgen. Dat mechanisme mogen we niet verliezen.'
De Franse premier Jean Castex kondigde donderdagavond aan dat de gasprijzen worden vastgezet. Vrijdag stijgt de gasprijs nog een laatste keer met 12,7 procent. Daarna mag het tarief dus niet meer omhoog gaan tot april.
De Franse regering verlaagt daarnaast de belasting op elektriciteit, waardoor de prijsstijging van stroom in februari 2022 beperkt zou moeten blijven tot 4 procent. Zonder ingreep van de overheid zou de prijs naar schatting 12 procent omhoog gaan. De Franse overheid wil de maatregelen betalen door de extra fiscale inkomsten die gepaard gaan met de stijging van de gasprijs.
De Franse regering trok eerder 580 miljoen euro uit om de armste huishoudens te helpen hun energiefacturen te kunnen betalen. 5,8 miljoen gezinnen krijgen een eenmalige energiecheque van 100 euro. Als het nodig is, is de regering bereid meer te doen, aldus Castex.