Felle kritiek op mogelijke Europese belastingen

Janusz Lewandowski, de Europees Commissarig voor Begroting - Foto Reuters

Verschillende West-Europese landen zoals Frankrijk, Duitsland en Groot-Britannië zijn niet opgezet met het plan om Europese belastingen te heffen. Dat plan werd voorgesteld door de bevoegde eurocommissaris.

Maandag kondigde de Poolse Eurocommisaris voor Begroting Janusz Lewandowski zijn plannen voor Europese belastingen aan. Daarmee zouden de nationale bijdragen omlaag kunnen, iets waar verschillende landen om vragen sinds het begin van de crisis. Lewandowksi wil in september verschillende voorstellen op tafel leggen, met onder andere een heffing op vruchten en een financiële transactiebelasting.

'Compleet inopportuun', zo reageert de Franse staatssecretaris voor Europese Zaken Pierre Lellouche dinsdag. 'Elke bijkomende heffing is vandaag uit den boze. Op dit moment is het duidelijk tijd voor besparingen, zowel bij de lidstaten als bij de Europese instellingen. Het is evident dat zo'n Europese belasting fundamentele vragen oproept. Het gaat hier om een belangrijke overdracht van bevoegdheden en zelfs soevereiniteit', oordeelt Lellouche.

De Britse regering wees elk voorstel al bij voorbaat af. De eurosceptische premier David Cameron beloofde om elke decentralisatie van de macht vanuit Brussel af te blokken.

Echte steun heeft Janusz Lewandowski nog niet gevonden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud