Financieel rampscenario dreigt na Grieks ‘nee'

©REUTERS

Met een onverwachte meerderheid van meer dan 61 procent staken de Grieken zondag een middenvinger op naar het Europese hervormingspakket. Premier Alexis Tsipras hoopt snel nieuwe onderhandelingen op te starten. Alleen de ECB lijkt een financieel rampscenario te kunnen afwenden.

Wie dacht dat de flamboyante Yanis Varoufakis binnenkort weer als Grieks minister van Financiën in Brussel zou staan, vergist zich. De man nam maandag ontslag. Hij zet die stap naar eigen zeggen om de onderhandelingen binnen de eurogroep vlotter te laten verlopen.

Met een overtuigende meerderheid hebben de Grieken zondag hun afkeer getoond van het Europese besparingsbeleid. Bijna 62 procent stemde tegen de Europese voorstellen.

De euro verloor meteen 1 procent tegenover de dollar en 2 procent tegenover de yen. En de Amerikaanse bank JP Morgan liet weten dat de grexit voortaan het basisscenario is voor de bank.

Dat kon de feestvreugde in Athene niet temperen. Op het Syntagma-plein barstte een volksfeest los. Premier Tsipras sprak de mensenmassa toe via de nationale televisie. ‘Jullie hebben een dappere keuze gemaakt’, zei hij. ‘Maar ik ben me er helemaal van bewust dat jullie keuze er niet een tegen Europa is, maar wel een om onze onderhandelingspositie te versterken.’ Tsipras zei te willen praten over nieuwe hervormingen.

Bankroet dreigt

Want ondanks hun overwinning, zullen de feestvierders maandagmorgen aan de bankautomaat vaststellen dat de Griekse problemen niet tijdens de nacht zijn verdwenen. De banken staan zo goed als droog en zonder ingreep van de Europese Centrale Bank dreigt een snel Grieks bankroet. Dat leidt tot een financieel domino-effect en mogelijk tot een Grexit. De kans dat de banken morgen weer opengaan lijkt nu al zo goed als onbestaande.

Cruciale vraag is of de ECB de noodfondsen - de ELA’s in vakjargon - opnieuw gaat verhogen om zo de tijd voor Athene te rekken. Dat is een politieke beslissing en het is verre van zeker of de bank die na het ‘nee’-resultaat nog kan en wil nemen. Maandagochtend volgt telefonisch overleg van de ECB-toplui. De Griekse centrale bank heeft formeel de vraag gesteld om de cashstroom weer te verhogen.

'Nieuw programma ondenkbaar'

Griekse en Europese politici beseffen dat het nu bijzonder snel moet gaan. Straks overlegt Europees president Jean-Claude Juncker telefonisch met raadsvoorzitter Donald Tusk en Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem. Bondskanselier Merkel en president François Hollande zien elkaar dan weer in Parijs. Dinsdag al volgt een nieuwe Europese top over Griekenland.

Grote uitdaging voor Tsipras zal daar zijn om opnieuw het vertrouwen te krijgen van zijn Europese collega’s. Sinds hij een week geleden het referendum heeft uitgeroepen, vlogen de verwijten heen en weer. In Duitsland werd zondagavond alvast scherp en afwijzend gereageerd op de uitslag van het referendum. Volgens Sigmar Gabriel, de Duitse socialistische minister van Economische Zaken is het nagenoeg ondenkbaar een nieuw miljardenprogramma te bespreken nu Griekenland zo duidelijk tegen verdere hervormingen heeft gestemd.

Onzekerheid

Minister van Financiën, Johan Van Overtveldt (N-VA), zei zondag dat de Griekse regering nog steeds welkom is aan de onderhandelingstafel. Hij voegde daar wel meteen aan toe dat een schuldkwijtschelding ook nu niet aan de orde is. De kans is klein dat Tsipras en de zijnen dat standpunt nog zullen slikken na zondag.

Wat vast staat is dat de Grieken na hun overtuigde ‘nee’ een periode van grote onzekerheid tegemoet gaan. Oppositieleider en voormalig premier Antonis Samaras kondigde prompt zijn ontslag aan. Onderhandelaars van Tsipras’ partij Syriza zouden zondag al hun valiezen hebben gepakt voor de zoveelste reis naar Brussel, en een nieuwe poging de 19 democratieën van de eurozone te verzoenen.

Herlees hier de livblog van zondag. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud