Financiële boost voor 'groen' herstel EU

©EPA

Een klimaatneutraal Europa tegen 2050: dat streefdoel loopt als een rode draad door de plannen voor een Europees herstelfonds van 750 miljard en de meerjarenbegroting voor de volgende zeven jaar. 'We moeten er zeker van zijn dat de investeringen die we doen ons in de 21ste eeuw brengen, en ons niet opsluiten in een verouderde wereld', argumenteert Frans Timmermans, de nummer twee van de Europese Commissie. 

Eind dit jaar beslist de Commissie of en hoeveel de Europese doelstelling om tegen 2030 40 procent minder CO2 uit te stoten wordt opgetrokken. Intussen zet de Commissie in haar financiële plannen zwaar in op investeringen in nieuwe groene technologie, zoals waterstof en energie-efficiëntie. En op groene belastingen, zoals een heffing op plastic.

Een kwart van alle EU-programma's die geld naar de lidstaten schuiven, moet worden besteed aan vergroening. Ook het Europees transitiefonds voor regio's die meer moeite hebben met de reconversie, krijgt fors meer middelen. In plaats van 7,5 miljard legt de Commissie nu 40 miljard euro op tafel. Voor België stijgt het budget daardoor van 68 miljoen naar 380 miljoen euro. De lidstaten moeten dit jaar nog een plan voorleggen van hoe ze die transitie gaan maken. De Vlaamse regering was destijds woedend dat dat geld integraal naar Wallonië zou gaan.  

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud