Advertentie
opmerkelijk

Finnen moeten meer werken voor minder

Juhan Sipilä (m), bij de verkiezingen nog voorzitter van de Centrumpartij, daarna premier. ©AFP

De Finse regering wil fors besparen en schuwt daarbij de grove middelen niet. Zo verliezen ambtenaren 8 van hun 38 vakantiedagen.

De regering in Helsinki heeft een duidelijk doel voor ogen: de loonkosten moeten gemiddeld met vijf procent naar omlaag. En iedereen moet daar zijn steentje toe bijdragen, ook het overheidspersoneel. Zo verliezen ambtenaren meer dan een vijfde van hun betaalde vakantie: het aantal vakantiedagen zakt van 38 naar 30.

Alle werknemers over alle sectoren heen moeten stevig inleveren inzake premies voor over- en weekendwerk. Verloning voor overuren wordt gehalveerd, voor zondagwerk gaat er een kwart af. De betaalde feestdagen Driekoningen en Onze-Heer-Hemelvaart worden geschrapt, de eerste dag ziekteverlof wordt niet meer betaald.

De regering wil de maatregelen unilateraal en zo snel mogelijk invoeren, nadat onderhandelingen met de vakbonden over een 'sociaal pact' in augustus op de klippen liepen. De vakbonden betreuren deze breuk met een lange traditie van politieke en sociale compromissen. Sinds april is een centrum-rechtse coalitie aan de macht.

Maar voor eersteminister Juha Sipilä is er geen alternatief. Deze maatregelen zijn noodzakelijk om de concurrentiekracht van Finland te herstellen, om de aangroei van de openbare schulden te stoppen en de tewerkstellingsgraad op te krikken, zo luidt het. Sinds 2012 zit de Finse economie in een recessie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud