Advertentie
davos

Finnen openen deur voor Griekse schuldverlichting

De Finse premier, Alexander Stubb, op het Wereld Economisch Forum. ©Bloomberg

De Finse premier, Alexander Stubb, heeft de deur op een kier gezet voor nieuwe onderhandelingen over de Griekse schuld. Een verlichting van die immense schuldenberg wordt een belangrijke prioriteit voor de nieuwe Griekse regering.

De Grieken trekken zondag vervroegd naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Tijdens de campagne in de aanloop naar die stembusslag vormde een schuldverlichting een belangrijk thema. Voor Syriza, de extreemlinkse partij die afstevent op de zege, is een herschikking van de schuldenberg een prioriteit.

Verbazen hoeft dat niet. De Grieken torsten eind vorig jaar een schuld die 176 procent van het bruto binnenlands product (bbp) beliep. Lange tijd schreeuwde Syriza-leider Alexis Tsipras om een kwijtschelding van een deel van die schuld. Maar de afgelopen dagen klinkt die roep om een regelrechte 'haircut' veel minder luid in Syriza-kringen.

Wellicht zou de partij al blij zijn als de Europese partners instemmen met een verlichting van de schuld. Die zou er kunnen komen door de terugbetalingstermijnen van de leningen te verlengen en door de rente te verlagen.

De afgelopen maanden uitte Finland evenwel vaak kritiek op een mogelijke Griekse schuldherschikking. Als een verrassing kwam dat verzet niet. De Finnen trekken in maart immers naar de stembus. En de regering voelt er weinig voor de kiezer te moeten gaan uitleggen waarom nieuwe toegevingen gedaan worden aan de Grieken.

Inschikkelijker

Maar op het Wereld Economisch Forum in Davos stelde de Finse premier, Alexander Stubb, zich wat inschikkelijker op. 'We zijn bereid zaken te doen met gelijk welke Griekse regering die democratisch verkozen is. Het blijft voor ons op dit moment erg moeilijk liggen om leningen simpelweg kwijt te schelden of de schuld te herstructureren. Maar we kunnen wel bekijken of we de terugbetalingstermijnen kunnen verlengen en of we de voorwaarden die verbonden zijn aan de schuld, kunnen aanpassen.' De Ierse premier, Enda Kenny, trad dat standpunt bij.

Stubb waarschuwde dat onderhandelingen over een verlenging van de terugbetalingstermijnen moeilijk beloven te verlopen. Volgens hem dienen drie scenario's zich aan. 'In het eerste scenario blijft alles bij het oude. We kunnen evenwel ook in een lange periode van instabiliteit belanden. Daarin heronderhandelen we de schuld of wijzigen we wat aan de structurele programma's. In het derde scenario krijgen we af te rekenen met een 'dirty exit'. Die laatste optie moeten we absoluut vermijden', benadrukte Stubb.

Nieuwe onderhandelingen over de Griekse schuld zijn door de Europese partners voorzien in de lopende hulpprogramma's voor Griekenland. Aan dat nieuwe overleg was wel een voorwaarde verbonden: Griekenland moest een primair begrotingsoverschot (exclusief rentelasten) boeken. Daarin slaagt Hellas inmiddels.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud