Fitch hakt ook in ratings Spaanse regio's

Een Spaanse vlag op het dak van de Spaanse centrale bank - Foto Reuters

Een dag na de ratingverlaging voor Spanje, hakt kredietbeoordelaar ook in zijn ratings voor de lokale en regionale overheden. Het een is weliswaar een mechanisch gevolg van het andere, maar het illustreert wel de diepte van de Spaanse financiële problemen.

Elf Spaanse lokale en regionale autoriteiten worden met een ratingverlaging bedacht. Daar zitten ook de steden Madrid en Barcelona bij. De ratingknip volgt na de verlaging van de Spaanse rating donderdag met drie stappen.

Madrid en Barcelona zien hun rating verlaagd met drie stappen, van A naar BBB. De regio Madrid wordt verlaagd met twee stappen, van A- naar BBB. Ook de regio's Baskenland, Cantabrië en Asturië worden gestraft.

De autonome regio's droegen vorig jaar een grote verantwoordelijkheid voor de ontspoorde overheidsfinanciën in Spanje. Het land had vorig jaar een tekort van 8,9 procent van het bruto binnenlands product in plaats van de beloofde 6 procent. De regio's moesten een tekort van 1,3 procent halen, maar klokten af op 2,94 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud