Fitch smaakt Grieks theater niet

Fitch smaakt het Griekse theater niet. ©EPA

Het ratingagentschap Fitch verlaagt zijn score voor Griekenland met twee trapjes. Omdat Griekenland zich niet op de financiële markten begeeft, heeft dat geen directe impact. Maar het toont wel dat ook bij de ratingagentschappen het geduld met de Grieken op raakt.

Maandag moet de Griekse regering haar lijst met concrete hervormingen voorleggen aan de geldschieters. Het zal dan ongeveer twee maanden geleden zijn dat de regering-Tsipras in het zadel gehesen werd. In de tussentijd bereikten de Griekse regering en de Europese partners bitter weinig overeenstemming over de aanpak. De Griekse premier Alexis Tsipras beloofde zijn Duitse Angela Merkel onlangs wel beterschap: er komen hervormingen.

De verloren tijd schiet evenwel verscheidene partners in het verkeerde keelgat. Het ratingagentschap Fitch laat zijn ongenoegen blijken door de score voor Griekenland te laten zakken van B naar CCC. 'Een gebrek aan toegang tot de markten, onzekere vooruitzichten over de tijdige financiering van instellingen en de strikte liquiditeitsvoorwaarden in de eigen bankensector zetten extreme druk op de Griekse overheidsfinanciën', aldus Fitch-analist Douglas Renwick. 

Griekenland staat zo weer bij af, want vorig jaar - toen de Griekse economie tekenen van herstel toonde - hadden de drie ratingagentschappen Fitch, S&P en Moody's de score van Griekenland langzaam opgetrokken. Fitch ziet ook de economie dit jaar minder sterk aantrekken dan verwacht. De groeiverwachting voor 2015 wordt teruggebracht van 1,5 procent naar 0,5 procent. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud