Forse rekenfout in Nederlands klimaatplan

Een van de maatregelen van het Nederlandse klimaatplan, de vergroening van woningen, zal fors meer kosten dan gedacht.

Nederlandse huiseigenaars en woningcorporaties zullen een pak meer betalen om huizen te vergroenen dan de regering tot nu toe liet uitschijnen. Dat meldt de Nederlandse krant AD donderdag.

De vergroening is een van de maatregelen uit het klimaatakkoord, dat in de zomer van 2019 werd aangenomen. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), dat uitrekende hoeveel die moet kosten, erkende donderdag dat ze de kosten onderschat heeft. Het vergat allerlei zaken, van de extra kosten die aannemers aanrekenen tot de gestegen bouwkosten of de BTW.

Het gaat om veel geld. Het loopt niet in de dubbeltjes of in de eurocenten, maar in de miljarden.
Tonny Dijkhuizen
Woordvoerder Aedes

'Het gaat om veel geld. Het loopt niet in de dubbeltjes of in de eurocenten, maar in de miljarden', zegt Arthur van den Noort, de woordvoerder van de koepel van woningcorporaties Aedes. De woningcorporaties, die mensen die dat nodig hebben aan een goede en betaalbare woning helpen, bezitten een derde van de Nederlandse woningmarkt en zijn dus cruciaal om van de vergroening een succes te maken.

Groene Khmer

Aedes schat dat de kosten 40 tot 50 procent hoger liggen dan tot nu toe werd gedacht. Het PBL ontkent dat en heeft het over slechts 'enkele procenten'. Meerdere partijen riepen de bevoegde minister op duidelijkheid te verschaffen.

'De cijfers blijken inderdaad onjuist. Wij willen weten: moeten we terug naar de tekentafel? De haalbaarheid en betaalbaarheid zijn belangrijk, anders komen mensen in de problemen', reageerde Erik Ronnes, Kamerlid van de regeringspartij CDA.

Volgens de PVV en Forum voor Democratie, die niet wakker liggen van de klimaatverandering, bewijst het nieuws dat de regering de werkelijke kostprijs van een groene omwenteling verzwijgt.

'Leugens van de groene Khmer. We zijn keihard voor de gek gehouden en de al schaarse huizen worden zo nog duurder en onbetaalbaarder', tweette PVV-leider Geert Wilders. Thierry Baudet van het Forum voor Democratie schaarde zich aan zijn zijde. 'Helaas krijgen we weer gelijk over de astronomische kosten van de absurde transitie', reageerde hij.

Goedkoop gas

De Nederlandse overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties sloten vorige zomer een klimaatakkoord af waarin ze afspraken de uitstoot de komende tien jaar te halveren. Een resem maatregelen - van een fors hogere gasprijs, over een vergroening van de land- en tuinbouwsector tot de belofte om in 2030 enkel nog elektrische auto's te verkopen - moet dat verzekeren.

Voor de huizenmarkt is de ambitie om tegen 2030 1,5 miljoen huizen te vergroenen. Het gaat om een grote omschakeling, want door de aanvoer van goedkoop gas uit Groningen worden in Nederland disproportioneel veel woningen met gas verwarmd en zijn veel huizen slecht geïsoleerd. Tegen 2050 moeten alle 8 miljoen huizen zonder uitstoot van CO2 verwarmd en gekoeld worden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud