Frankrijk bant vluchten op korte afstand

'Het is niet zo dat lagekostenmaatschappijen nu kunnen langskomen en hun eigen diensten starten', zegt Franse minister van Milieu, Elisabeth Borne. ©AFP

De Franse regering is van plan vluchten te verbieden die je op minder dan tweeënhalf uur met de trein kan afleggen. De Franse minister van Milieu, Elisabeth Borne, heeft dat maandag aangekondigd op de radio.

De aankondiging toont hoe de coronacrisis indirect de overheid ertoe aanzet sneller beslissingen te nemen over duurzaamheid. Air France zette vorig jaar al het mes in zijn aanbod van korte vluchten, omdat de concurrentie van hogesnelheidstreinen te groot werd. Die evolutie versnelde toen de luchtvaartgroep 7 miljard euro steun kreeg van de Franse overheid. Als voorwaarde moest het zijn vluchten op korte afstand met 40 procent afbouwen.

De Franse regering wil verhinderen dat andere luchtvaartmaatschappijen in het gat springen dat Air France laat vallen. 'Het is niet zo dat lagekostenmaatschappijen nu kunnen langskomen en hun eigen diensten starten', zei Borne. Onder meer Ryanair en EasyJet vliegen in Frankrijk.

Borne wil daarnaast vliegen duurder maken. Ze zegt het Oostenrijks voorbeeld te willen volgen, waarbij minimumtarieven voor tickets worden ingevoerd. Oostenrijk voert een heffing in van 30 euro op vluchten korter dan 350 kilometer.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud