Frankrijk belast gewicht van wagens

Met de taks op het gewicht van wagens viseert de Franse regering in de eerste plaats de steeds populairder wordende SUV's. ©EPA

Met een taks op het gewicht van wagens wil de Franse regering de impact van het autoverkeer op het milieu bestrijden. De maatregel viseert in eerste instantie SUV's, die bijzonder populair zijn.

'De malus op het gewicht die we invoeren, is een sterk en noodzakelijk signaal om de ecologische afdruk van de zwaarste voertuigen beter in rekening te brengen', argumenteert de Franse minister van Ecologische Transitie Barbara Pompili. 'De verzwaring van het wagenpark betekent een hoger verbruik van materialen en energie, meer verontreiniging en minder openbare ruimte.'

10
euro per kilo
De belasting zal 10 euro per kilo bedragen boven 1.800 kilo.

De belasting, die volgend jaar van kracht moet worden, zal 10 euro per kilo bedragen boven 1.800 kilo, preciseerde het ministerie. Een deel van de SUV's en veel terreinwagens vallen in die categorie. Er komen aanpassingen voor grote gezinnen en een vrijstelling voor elektrische voertuigen.

Sinds 2010 nam het gemiddelde gewicht van dieselwagens volgens de Franse overheid met 7 procent toe en dat van benzinewagens met 14 procent, wat neerkomt op ongeveer 100 kilo per voertuig.

De maatregel stond bij de voorstellen van een burgerpanel waarin 150 gelote burgers maatregelen voor het klimaat voorstelden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud