Advertentie

Frankrijk belegt Noordzee-top na drama in Kanaal

De Franse politie houdt een oogje in het zeil in de buurt van Calais. ©REUTERS

De Franse regering heeft de Europese Commissie en België, Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk uitgenodigd voor overleg over de transmigratieproblematiek. 'Alleen een Europees antwoord is zinvol in de strijd tegen de mensensmokkelaars', zegt Parijs.

Een dag nadat Europa opgeschrikt werd door de verdrinking van zeker 27 illegale immigranten in het Kanaal, volgden de crisisvergaderingen in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk elkaar op. Enkele vragen brandden op de lippen. Hoe is dit drama kunnen gebeuren? Wie is verantwoordelijk? En hoe kunnen we dergelijke rampen voorkomen?

Een fraai schouwspel leverde het overleg donderdag niet altijd op. Parijs en Londen schoven elkaar de zwartepiet toe toen de vraag opdook wie verantwoordelijk is voor de dood van de illegale migranten.

De essentie

  • De Franse regering organiseert zondag een top over de transmigrantenproblematiek.
  • Parijs stuurde uitnodigingen naar België, Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de Europese Commissie.
  • Het hoopt met die landen de samenwerking te kunnen versterken in de strijd tegen netwerken van mensensmokkelaars.
  • Daarnaast pleit Frankrijk voor controles aan de Europese binnengrenzen in de strijd tegen secundaire migratiestromen.

De Fransen weten het drama aan het 'slechte Britse asielmanagement'. De Britse premier Boris Johnson en zijn troepen wreven Parijs aan nooit ingegaan te zijn op het Britse voorstel om 'gezamenlijk op de Franse stranden te patrouilleren' om te verhinderen dat wanhopige vluchtelingen zich aan de gevaarlijke oversteek wagen.

Mensensmokkelaars

Over één zaak zijn Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk het wel eens: de mensensmokkelaars die migranten tegen betaling aanzetten tot overtochten in kleine boten, moeten harder aangepakt worden. En die strijd is volgens Parijs alleen zinvol als die Europees gevoerd wordt.

Daarom stuurde de Franse premier Jean Castex donderdag uitnodigingen naar de Europese Commissie en de collega's in België, Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk om zondag naar Calais af te zakken voor overleg over de problematiek.

Frankrijk is in deze kwestie slechts een transitland. Daarom moeten we onze Europese partners responsabiliseren.
Emmanuel Macron
Franse president

'Tijdens de vergadering kunnen we vastleggen hoe we de juridische, humanitaire en politiesamenwerking versterken om beter te kunnen strijden tegen netwerken van mensensmokkelaars die een sleutelrol spelen in de migratiestromen', klonk het.

Voor België tekenen federaal minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) en staatssecretaris voor Asiel en Migratie (CD&V) zondag present in de Noord-Franse stad.

België

Castex echode een boodschap van president Emmanuel Macron. 'Frankrijk is in deze kwestie slechts een transitland. Daarom moeten we onze Europese partners responsabiliseren.' Met ons land zijn volgens Macron al stappen in de goede richting gedaan op de bilaterale top die maandag in Brussel plaatsvond.

Tijdens dat overleg kwamen de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Gérald Darmanin, en federaal staatssecretaris voor Asiel en Migratie Mahdi tot de conclusie dat Frontex een rol kan spelen om menselijke drama's in het Kanaal en de Noordzee te voorkomen.

Het Europese grensbewakingsagentschap kan volgens de buurlanden ingeschakeld worden om bootjes en transmigranten op zee te detecteren en om het Kanaal in de gaten te houden. België en Frankrijk rekenen erop dat minder migranten naar hun kustlijn trekken als de kans op een succesvolle overtocht kleiner wordt. Dat moet het verdienmodel van mensensmokkelaars onder druk zetten.

Schengenverdrag

De Franse regering wil ook sleutelen aan het Schengenverdrag. Dat bepaalt dat vrij verkeer in Europa de regel is en dat controles aan de binnengrenzen de ultieme uitzondering vormen.

Alleen in bijzondere gevallen - een ernstige terreurdreiging, een gezondheidscrisis of een uitzonderlijke migratiecrisis zoals in 2015 - kunnen landen tijdelijk controles doen aan de grens met een andere Schengenlidstaat.

Parijs pleit nu voor een aanpassing van het verdrag zodat grenscontroles veel sneller ingevoerd kunnen worden in de strijd tegen secundaire migratiestromen. Het is van plan het voorstel in december op tafel te leggen tijdens een Europese ministerraad over het Schengenverdrag. Het hoopt de hervorming in de eerste helft van 2022, tijdens het Franse voorzitterschap van de EU, af te kloppen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud