Frankrijk biedt bedrijven 20 miljard

De Franse premier Jean-Marc Ayrault (foto: AFP)

De Franse regering gaat de lasten voor bedrijven verlagen met 20 miljard euro, gespreid over drie jaar. Daarmee geeft de regering-Ayrault een antwoord op het rapport-Gallois over het Franse concurrentievermogen dat maandag verscheen. Volgens premier Jean-Marc Ayrault heeft zijn regering de 'quasi-totaliteit' van de voorstellen van Louis Gallois overgenomen. Gallois reageerde al tevreden.

De Franse regering is niet bij de pakken blijven zitten na het ontluisterende rapport van Louis Gallois over de concurrentiekracht van de Franse economie. Na een werkvergadering kondigde Jean-Marc Ayrault een batterij maatregelen aan.

De belangrijkste maatregel is een belastingkrediet van 20 miljard euro om de concurrentiekracht en de werkgelegenheid te herstellen. De enveloppe is gespreid over drie jaar. 10 miljard euro volgend jaar, daarna telkens 5 miljard euro. Door het belastingkrediet dalen de arbeidskosten met 6 procent en dat heeft een 'impact op de hele productieketen in Frankrijk', verzekerde de premier.

Gallois stelde een verlaging van de lasten van 30 miljard euro voor. Daarvan moest 10 miljard komen uit de verlaging van de loonlasten. Maar die voorstellen waren duidelijk een brug te ver voor de regering-Ayrault.

Besparingen

Om de aangekondigde lastenverlaging te financieren, komen er extra besparingen bij de overheid. Behalve 5 miljard euro in 2014 en nog eens vijf miljard euro in 2015, komt er ook een aanpassing van de btw-tarieven vanaf 2014. Het zogenaamde tussentarief van 7 procent (onder meer van toepassing in de horeca en voor het huishoudelijke werk) gaat naar 10 procent. Het 'gewone' tarief van 19,5 procent gaat naar 20 procent.

Bovendien wordt het verlaagde tarief van 5,5 procent verlaagd naar 5 procent. Het laagste tarief geldt voor levensnoodzakelijke producten zoals voeding, de gas en elektriciteitsprijzen en de refters in de scholen.

De Franse regering werkt ook aan een nieuwe ecologische fiscaliteit. De modaliteiten moeten nog worden vastgelegd, maar de belasting zal 'minstens 3 miljard euro' opleveren, zo verduidelijkte de premier.

De regering gaat ook een fonds creëren van 500 miljoen euro om kmo's 'met kasproblemen' bij te staan.

Stabiliteit

Ook van de vereenvoudiging van de administratieve verplichtingen wordt werk gemaakt. Een reeks procedures wordt vanaf 2013 sterk vereenvoudigd. Daarnaast belooft de Franse regering ook fiscale stabiliteit voor een reeks domeinen, onder meer op het vlak van onderzoek en ontwikkeling, de tewerkstelling van jongeren, de overdracht van jonge, innoverende bedrijven, de investeringssteun aan kmo's en de bijdragen aan de lokale economie. De fiscale stabiliteit was eveneens een van de verzuchtingen van het rapport-Gallois.

Ayrault wil door die maatregelen minstens 500.000 leercontracten creëren om jongeren 'opleidingen naar werk en toekomst' te laten volgen. Ayrault plakte geen tijdsverloop op zijn objectief.

Om de Franse producten opnieuw in de markt te zetten wordt ook een 'Marque France' gecreëerd.

Ruil

De Franse regering eist als tegengewicht voor de lastenverlaging wel fiscale transparantie van de bedrijven.

Volgens Louis Gallois, de gewezen topman van vliegtuigbouwer EADS en de spoorbedrijf SNCF, die het concurrentierapport opstelde, heeft de regering 'de maat genomen van het probleem' van de concurrentiekracht. Volgens hem is de vorm van belastingkrediet 'minstens zo voordelig, zo niet voordeliger' dan zijn voorstellen tot gewone lastenverlagingen voor de bedrijven.

'Essentieel voor mij was te zeggen dat het concurrentievermogen een nationale prioriteit is en ik geloof dat dat idee inderdaad is doorgedrongen', verklaarde Gallois aan het persbureau AFP.

Gallois vindt wel dat zijn voorstel om de sociale zekerheid en andere uitgaven op een andere manier te financieren dan via loonlasten staande blijft, al is de regering er nu niet op ingegaan. Ook betreurde hij dat de maatregelen over drie jaar zijn gespreid en niet over twee jaar zoals hij had voorgesteld.

Gallois beloofde Ayrault dat hij de situatie blijft opvolgen en de regering blijft informeren over de evolutie van de concurrentiekracht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud