Frankrijk bindt in voor meerwaardebelasting

Pierre Moscovici, de Franse minister van Financiën, doet toegevingen op de begrotingsmaatregel om meerwaarden op aandelen meer te belasten. Met name voor wie het betrokken bedrijf zelf heeft opgericht, wordt de soep minder heet gegeten dan ze werd opgediend.

Sinds de Franse regering vorige week haar begroting voorstelde voor 2013 was er een stevige protestbeweging op gang gekomen. 10 miljard van de beoogde meerinkomsten moet volgens die begroting komen van de bedrijfswereld. Zo wordt er onder meer geschrapt in de aftrekposten.

Voorts kan de meerwaardebelasting op aandelen in sommige gevallen oplopen tot het dubbele van de huidige 30 procent. En dat schoot onder meer jonge (internet)entrepreneurs in het verkeerde keelgat. Al snel ontstond op het internet de protestgroep 'Les pigeons', die via sociale media duizenden aanhangers en steunbetuigingen verzamelde.

De groep argumenteerde dat de forse verhoging van de meerwaardebelasting elke ondernemersspirit zou smoren. 'Het signaal is rampzalig. Dan heb je je onderneming opgericht, dagen en nachten aan gewerkt, dan ben je al eens op je muil gegaan en heb je je weer opgericht, dan heb je gedroomd ooit fortuin te maken... dan komt het hard aan zwaarder te worden belast dan wie investeert in kunst, historische monumenten of buitenlandse projecten, allemaal investeringen die wel gunsten krijgen', luidde het. Bovendien is het in de wereld van internetbedrijven de normale gang iets op te richten, te verkopen, en te herbeginnen rond een nieuw idee.

Zonder al helemaal in detail te treden heeft Moscovici laten verstaan dat hij begrip heeft voor deze argumenten en zal ingrijpen. Het principe dat kapitaal even sterk belast wordt dan arbeid, cruciaal voor deze socialistische regering, blijft wel overeind. En, zei Moscovici, elke toegeving zal elders moeten worden gecompenseerd, want aan de totale begrotingsambities wordt niet geraakt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud