Advertentie

Frankrijk bombardeert Syrisch IS-bolwerk

De Franse luchtmacht voerde zondagavond laat aanvallen uit op Raqqa. ©REUTERS

De Franse luchtmacht voerde zondagavond laat bombardementen uit op het Syrische Raqqa, de 'hoofdstad' van Islamitische Staat in Syrië.

Met de bombardementen wil Frankrijk reageren op de bloedige terreur die vrijdagavond in Parijs het leven kostte aan 129 mensen. De terreurgroep Islamitische Staat (IS), die het kalifaat uitgeroepen heeft in Syrië en Irak, eiste zaterdag de verantwoordelijkheid op voor die aanslagen. 

Raqqa, het Syrische IS-bolwerk.

Zowel premier Manuel Valls als president François Hollande hadden laten verstaan dat de reactie van Frankrijk navenant zou zijn. 'Dit is een oorlogsdaad uitgevoerd door een jihadistisch leger', verklaarde Hollande net na de aanslagen. Zijn land zou in de vergelding 'zonder mededogen' zijn. 'Frankrijk is in oorlog en zal zijn vijand vernietigen, zowel in Frankrijk, Europa als in Syrië en Irak', vulde Valls aan. 

'Geen burgerslachtoffers'

Tien gevechtsvliegtuigen, die vertrokken uit zowel de Verenigde Arabische Emiraten als Jordanië, wierpen een twintigtal bommen af op een wapendepot en trainingskamp van de Islamitische Staat (IS) in het Syrische Raqqa, zo maakte het Franse ministerie van Defensie bekend.  

De Syrische anti-IS-beweging 'Raqqa is Being Slaughted Silently' maakt op zijn Twitteraccount ook een balans op van de Franse bombardementen. Zij bevestigen dat er niet meteen burgerslachtoffers zijn gevallen. De beweging gaf wel een licht andere lijst van doelwitten op. Zo zouden ook een museum en een ziekenhuisgebouw geraakt zijn. 

'IS moet op de knieën'

De federale minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) geeft ondertussen aan dat België niet van plan is zijn militaire acties tegen IS terug te schroeven. 'We moeten tonen dat het ons menens is. IS moet militair op de knieën worden gedwongen.' België zet onder meer al F16's in Irak in en laat het Franse vliegdekschip Charles De Gaulle door het fregat Leopold I begeleiden. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud