Advertentie
Advertentie

Frankrijk bouwt vluchtelingenkamp in Calais

©Photo News

Frankrijk gaat in Calais een nieuw vluchtelingenkamp bouwen met plek voor 1500 asielzoekers. De Europese Commissie draagt 5 miljoen euro bij.

Dat heeft de Franse premier Manuel Valls maandag tijdens een bezoek aan de Noord-Franse stad aangekondigd. 

Aan de Franse kust verblijven nu enkele duizenden vluchtelingen in een tentenkamp dat bekendstaat als de Jungle. Het nieuwe kamp is echter lang niet groot genoeg om de volledige vluchtelingenstroom onderdak te bieden. Veel asielzoekers proberen vanuit Calais over zee of via de Kanaaltunnel naar Engeland te komen. Het grotere vluchtelingenkamp nabij Calais in het dorp Sangatte werd ruim tien jaar geleden gesloten, maar vluchtelingen bleven naar de regio komen. 

 De woorden van de socialistische premier waren nog niet koud of er weerklonk kritiek uit rechtse en extreemrechtse hoek. Voor die bouw krijgt Parijs een ruggensteuntje van vijf miljoen euro vanwege de Europese Unie. Natacha Bouchart, burgemeester van Calais en lid van de Republikeinen (de partij van ex-president Nicolas Sarkozy), reageerde blij en niet blij op de hulp. "Het is een gebaar, maar een vrij zwak gebaar. Er is zeker 25 miljoen euro nodig", zei ze.

Terwijl mensenrechtenorganisaties zich over het initiatief verheugden, haalde voorzitster Marine Le Pen van het Front National (FN) als vanouds uit. Valls "offert Calais op aan de dogma's van de Europese Unie", luidde het. Le Pen heeft het ook niet over vluchtelingen of asielzoekers, maar steevast over "clandestienen" of "illegalen". Het FN staat sterk in het noorden van Frankrijk en wil dat zo houden met het oog op de presidentsverkiezingen van 2017.

Ook Rachida Dati, Europarlementslid en minister van Justitie onder Sarkozy, vindt het initiatief van de regering maar niets. Valls wordt een "bondgenoot van de mensenrechtensmokkelaars", zei de dochter van een Marokkaans-Algerijns echtpaar.

Ondertussen stromen ook vanuit Hongarije voornamelijk Syrische vluchtelingen West-Europa binnen. De Oostenrijkse politie zette maandag bij de grens meerdere treinen stil die vanuit de Hongaarse hoofdstad Boedapest richting Wenen gingen. De treinen zaten overvol. Volgens de politie bestond ongeveer de helft van de passagiers uit asielzoekers op doorreis naar met name Duitsland. Volgens de regels van 'Schengen' mogen migranten Hongarije alleen verlaten met geldige reisdocumenten. Op stations in Boedapest zijn echter zo veel vluchtelingen neergestreken dat het land het best vindt als ze vertrekken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud