Advertentie

Frankrijk en Nederland willen uitleg over NSA

©AFP

Frankrijk en Nederland willen meer uitleg over afluisterpraktijken van de Amerikaanse geheime dienst NSA. Volgens de Franse krant Le Monde werden eind 2012 in een maand 70 miljoen Franse telefoongesprekken afgeluisterd. In Nederland gaat het om 1,8 miljoen.

De Franse krant Le Monde pakt vandaag uit met een grafiek uit de door Edward Snowden gelekte NSA-documenten. De grafiek biedt meer inzicht in het zogenaamde 'Boundless Informant'-programma, waarin de NSA telefoongesprekken en internetconversaties registreert en eventueel zelfs aftapt.

Tussen 10 december 2012 en 8 januari 2013 zouden er in Frankrijk ongeveer 70 miljoen telefoongesprekken onderschept zijn. In Nederland gaat het om 1,8 miljoen telefoongesprekken in dezelfde periode. 

Meer specifiek zou het programma lopen volgens het systeem van 'Dial Number Recognition'. Wanneer een bepaald telefoonnummer wordt ingetoetst, wordt dat getoetst aan een lijst van eerder opgeslagen telefoongegevens. Is er een connectie met de lijst, dan volgt er een automatische registratie van het telefoongesprek, zoals informatie over wanneer het gesprek heeft plaatsgevonden en hoe lang het geduurd heeft. Hoeveel van die geregistreerde gesprekken er dan ook effectief beluisterd worden, is evenwel niet duidelijk. 

Het aandeel van Frankrijk en Nederland in het 'Boundless Informant'-programma is nog zeer klein, temeer omdat de grafiek ook enkel inzicht biedt in het telefoonverkeer, en niet in de aftap van internetconversaties. Over die digitale data in de twee individuele landen is minder geweten.

Nog volgens Le Monde heeft het programma in de maand februari van dit jaar ongeveer 125 miljard telefoongesprekken en 97 miljard internetsessies geregistreerd. Er is echter ook wel de suggestie dat het programma makkelijk valt 'uit te zetten'. Zo registreerde het programma volgens Le Monde geen enkel telefoongesprek in Frankrijk tussen 28 en 31 december.

Diplomatie

De zaak heeft al geleid tot behoorlijk wat diplomatieke consternatie bij onze noorder- en zuiderburen. Manuel Valls, de Franse minister van Binnenlandse Zaken, noemt de berichten 'schokkende onthullingen'. Zijn collega op Buitenlandse Zaken, Laurent Fabius, roept de Amerikaanse ambassadeur in Parijs op het matje. 

In het Nederlandse parlement heeft D66 al een spoedprocedure ingesteld om zo snel mogelijk meer uitleg te verkrijgen van minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken. Plasterk verklaarde al dat hij wil komen tot 'wederzijdse afspraken met de Verenigde Staten'. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud