Frankrijk neemt 150 migranten van schip in nood op

De Ocean Viking. ©AFP

De Ocean Viking zit al twee weken vast tussen Malta en Italië en dreigt nu zonder eten te vallen.

Voor de 356 migranten op het reddingsschip Ocean Viking is een oplossing gevonden. Ze mogen aan land komen in Malta, waarna ze worden verdeeld over Frankrijk, Duitsland, Ierland, Luxemburg, Portugal en Roemenië, meldde de Maltese premier Joseph Muscat op Twitter.

De migranten worden overgebracht naar Maltese marineschepen waarna ze vaste grond onder de voeten krijgen.

Het schip onder Noorse vlag van de reddingsorganisatie SOS Méditerranée en Artsen Zonder Grenzen voer al dagen tussen Italië en Malta, die allebei niet bereid waren het te laten ontschepen. De patstelling is doorbroken na overleg met de Europese Commissie, Frankrijk en Duitsland, zegt Muscat.

De migranten worden buiten de territoriale wateren van Malta overgebracht naar Maltese marineschepen waarna ze vaste grond onder de voeten krijgen. Geen van hen blijft in Malta.

'Solidariteit'

Europees commissaris Dimitris Avramopoulos (Migratie) is blij dat er een oplossing is en prees Malta voor zijn 'solidariteit en Europese benadering'. De Griek gaf ook complimenten aan de zes lidstaten voor hun bereidheid een deel van de migranten op te nemen. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner liet weten dat 150 opvarenden de komende dagen worden overgevlogen naar zijn land.

'14 dagen van onnodig lijden', reageerde SOS Méditerranée. De organisatie herinnert eraan dat er een voorspelbaar Europees systeem voor ontscheping was beloofd en dat dat er nu echt moet komen.

Voor de bijna 100 migranten van het schip Open Arms werd eerder deze week een soortgelijke oplossing gevonden. Zij gingen na bijna drie weken op zee aan land op het Italiaanse eiland Lampedusa om te worden overgebracht naar Spanje, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg en Portugal.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud