Frankrijk roept Europa op Koerden te bewapenen

Laurent Fabius ©AFP

De Franse minister van buitenlandse zaken Laurent Fabius wil zijn Europese collega's uit vakantie terugroepen om het licht op groen te zetten voor wapenleveringen aan de Koerden. Dit moet hun positie versterken tegenover de de IS-militanten in Irak.

'Er is een duidelijk onevenwicht tussen deze verschrikkelijke groep (nvdr. het IS) die gesofisticeerde wapens heeft en de Koerdische strijders, die moedig zijn maar dergelijke wapens niet hebben', aldus Fabius in een gesprek met de radio France Info.

Hij roept op tot een noodbijeenkomst van zijn Europese collega's, die uit vakantie zouden moeten terugkeren. Fabius schreef de Europese verantwoordelijke voor het buitenlands beleid, Catherine Ashton, een brief waarin hij vraagt tot het bijeenroepen van de Europese ministers van buitenlandse zaken.

Het VK en Italië gaven al te kennen dat zij voor wapenleveringen zijn aan de Koerdische regionale regering. Duitsland wil zich beperken tot beschermende kledij en medische hulp. Er is wel geen sprake van militaire luchtsteun voor de Koerden, al is er wel steun voor de tussenkomsten door de Amerikaanse luchtmacht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud