Frankrijk schroeft 'gevecht tegen radicale islam' op

Voor de middelbare school in een Parijse randgemeente wordt gerouwd om de vermoorde leerkracht Samuel Paty. ©AFP

Na de religieuze moord op de leraar Samuel Paty heeft het Franse gerecht al 15 arrestaties verricht. Radicale islamitische groeperingen worden ontbonden en financieel drooggelegd.

In de nasleep van de gruwelmoord op Samuel Paty heeft het Franse gerecht maandag opnieuw diverse huiszoekingen verricht bij 'geradicaliseerde' moslims en islamitische verenigingen. Daarbij werd onder meer een persoon gearresteerd die eerder veroordeeld was voor terreurfeiten, en toegeeft contact gehad te hebben met de dader.

Abdoullakh Anzarov, een 18-jarige jongeman van Tsjetsjeense komaf, onthoofde Paty, een 47-jarige leerkracht geschiedenis, vrijdagmiddag voor een school in de Parijse randgemeente Conflans-Sainte-Honorine. De moord was een vergelding voor de Mohammed-cartoons die Paty in zijn klas had getoond tijdens een les over vrije meningsuiting. Agenten schoten Anzarov daarna dood.

Fatwa

Intussen zijn al 15 arrestaties verricht, vooral in de onmiddellijke omgeving van de dader. Het gaat onder meer om Anzarovs ouders, zijn jongere broer en grootvader. Maar ook drie leerlingen uit Paty's school zijn aangehouden, net als de vader van een leerlinge en Abdelhakim Sefriuoi, een in Marokko geboren islamitische activist die al jaren op de radar staat van de Franse inlichtingendienst. Die laatste twee zouden een 'fatwa' uitgesproken hebben tegen Paty.

Angst en obscurantisme zullen nooit zegevieren.
Jean Castex
Frans premier

Na de traumatische aanslagen van de voorbije jaren tegen het satirische tijdschrift Charlie Hebdo, in de Parijse concertzaal Bataclan of op de dijk van Nice zet de moord op Paty de religieuze spanningen in Frankrijk andermaal op scherp. De regering van premier Jean Castex spaart de grote middelen dan ook niet om 'het gevecht tegen de radicale islam' nog op te schroeven.

'Angst en obscurantisme zullen nooit zegevieren', onderstreepte Castex maandag. Hij veroordeelde Paty's onthoofding als 'een barbaarse daad tegen het leven en tegen de Republiek'. Er zullen nog meer 'acties en maatregelen' volgen.

Witte mars

Zo liet minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin weten dat er al meer dan 80 onderzoeken tegen onlinehaat geopend zijn. Ruim 50 islamitische verenigingen worden ontbonden. Al zeker 213 buitenlandse moslims worden het land uitgezet. De surveillance van verdachte individuen en groeperingen wordt nog uitgebreid. Minister van Financiën Bruno Le Maire beloofde de geldstromen van radicale islamitische groeperingen aan banden te leggen.

Dinsdagavond vindt in Conflans-Sainte-Honorine een witte mars plaats, nadat tienduizenden Fransen over heel het land zondag al betoogd hebben. Woensdag krijgt Paty een nationaal eerbetoon op de Parijse Sorbonne-universiteit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud