Frankrijk verplicht mondmasker op openbaar vervoer

President Emmanuel Macron bezocht woensdag een supermarkt in Bretagne. ©Photo News

Op 11 mei versoepelt Frankrijk de maatregelen tegen de coronapandemie. Het definitieve exitplan wordt volgende week donderdag voorgesteld. Een mondmasker wordt verplicht op het openbaar vervoer.

Op paasmaandag kondigde de Franse president Emmanuel Macron aan dat zijn land de lockdown vanaf 11 mei zou versoepelen. Hij beloofde binnen 'de veertien dagen' meer duidelijkheid. Uiteindelijk wordt het Franse exitplan op 30 april bekendgemaakt.

De Franse regering houdt een ruime consultatie over de versoepeling van de lockdown. Die is strenger dan in België. Het terugschroeven van de maatregelen zal in Frankrijk dan ook geleidelijk verlopen. Wel is het de bedoeling dat alle handelszaken weer opengaan, met de nodige voorzorgsmaatregelen. De horeca blijft dicht.

Burgemeesters

Concrete maatregelen zijn er nog niet echt. Wel liet het Elysée dondernamiddag weten dat er geen aanpak per regio komt voor de versoepeling. Er komt dus een nationaal plan, maar 'aangepast aan de situatie ter plaatse'. Macron overlegde donderdagvoormiddag met de burgemeesters. Hij benadrukte daarbij de belangrijke rol die de burgemeesters spelen bij de versoepeling.

Er komt geen versoepeling als de maatregelen niet gelukt zijn.
Jérôme Salomon
Directeur-generaal administratie Volksgezondheid

Opvallend is ook dat het Elysée meedeelde dat de heropening van de scholen gebeurt op 'vrijwillige basis van de ouders'. 'Er komt geen verplichting.'

De Franse minister van Onderwijs Jean-Michel Blanquer had dinsdag een plan opgesteld voor de gefaseerde heropening van de scholen. Vanaf 11 mei zouden de lagere scholen openen, vanaf 18 mei de middelbare. Er mogen maximaal 15 leerlingen per klas zijn. Niet alle scholen zullen onmiddellijk openen. Dat hangt af van de ligging en het type van de school. De leerlingen worden dus niet verplicht naar school te gaan.

De versoepeling betekent ook meer openbaar vervoer. Macron liet nu al weten dat het dragen van een mondmasker en het houden van afstand verplicht wordt. 

Luchtbrug

Frankrijk pakt de versoepeling uiterst voorzichtig aan. 'Er komt geen versoepeling als de maatregelen niet gelukt zijn', waarschuwde Jérôme Salomon, directeur-generaal van de administratie Gezondheidszorg donderdagochtend nog. 'Het is niet de bedoeling groepsimmuniteit op te bouwen met een tweede of derde golf. Het blijft de bedoeling het virus te isoleren en zo te bestrijden.'

De heropening van de scholen gebeurt als de ouders daarmee instemmen. Er komt geen verplichting.
Elysée

Salomon verklaarde ook dat Frankrijk 2 miljard medische maskers heeft besteld. Die worden geleverd via een 'ongeziene' luchtbrug tussen China en Frankrijk à rato van 100 miljoen stuks per week. 

Er wordt koortsachtig gewerkt om de voorraden met de mondmaskers 'voor het grote publiek' op peil te brengen. Eerder liet premier Edouard Philippe weten dat bij de versoepeling gemikt wordt op 500.000 tests per dag en dat 17 miljoen mondmaskers verdeeld worden.

Notre-Dame

De versoepeling betekent evenmin dat 'iedereen overal naartoe mag', liet minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner optekenen. 'Het interregionaal vervoer blijft verboden.' Castaner zei ook dat de grenzen binnen de Schengenzone nog voor de 'middellange termijn' gesloten blijven en dat de grenscontroles gehandhaafd worden. 

Ook het Elysée blijft voorzichtig. De entourage van Macron liet aan de krant 'Le Figaro' weten dat er bij een tweede golf van de epidemie meteen een nieuwe lockdown komt.

Ten slotte raakte bekend dat de restauratiewerken aan de Notre-Dame van Parijs maandag hervatten. De restauratiewerken aan de ruim een jaar geleden door een zware brand geteisterde kathedraal lagen sinds de lockdown stil. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud