Frankrijk versoepelt streng regime voorzichtig vanaf 3 mei

De Franse gezondheidsminister Olivier Véran (links) en premier Jean Castex kondigden donderdagavond versoepelingen aan. ©Photo News

De Fransen mogen zich vanaf 3 mei weer verder verplaatsen dan tien kilometer van hun huis. Terrassen en niet-essentiële winkels heropenen 'rond midden mei', als de coronacijfers dat toelaten. De avondklok blijft behouden.

'De piek van de derde golf van de epidemie lijkt achter ons te liggen', zei de Franse premier Jean Castex donderdagavond. De voorbije tien dagen zag Frankrijk een duidelijke daling van het aantal besmettingen. Ook de piek van het aantal ziekenhuisopnames is volgens de premier bereikt. De komende dagen zal het aantal verder dalen, verzekerde hij.

De afname van de coronacijfers geeft de Fransen ruimte om de regels - die veel strenger waren dan bij ons - wat te versoepelen.

De afname van de coronacijfers geeft de Fransen ruimte om de regels - die veel strenger waren dan bij ons - wat te versoepelen, zij het voorzichtig en stapsgewijs.

Vanaf 3 mei mogen onze zuiderburen zich weer verder dan tien kilometer rond hun huis verplaatsen. Half mei volgt dan de heropening van de winkels en de terrassen en worden sport en cultuur weer mogelijk. Op voorwaarde dat de coronacijfers de goede kant blijven uitgaan.

De kleuter- en lagere scholen openen maandag weer de deuren. Een week later, op 3 mei, volgen de middelbare scholen. De heropening gebeurt met 'heel strikte protocollen' en er zal in het onderwijs massaal worden getest.

De avondklok daarentegen blijft tot nader order behouden. 'We bekijken midden mei (…) opnieuw hoe de epidemiologische situatie is', zei premier Castex.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud