'Frankrijk zet Spanje onder druk om hulp te vragen'

De Spaanse premier Mariano Rajoy sprak woensdag in het parlement in Madrid. (foto: Reuters)

Frankrijk zet het zwalpende Spanje onder druk Europa om noodhulp te vragen, teneinde tegemoet te komen aan de Duitse zorgen over het uitdijen van de eurocrisis. Dat meldt Bloomberg op basis van drie anonieme onderhandelaars. 'Niemand zet ons onder druk', reageerde een medewerker van de Spaanse minister van Economie.

Als Spanje noodhulp vraagt, kan dat de markten nog meer geruststellen dat de Europese schuldencrisis niet verder uitdijt - naar Frankrijk en Italië. Met een verdere daling van de Spaanse langetermijnrente tot gevolg.

Maar de Spaanse premier Mariano Rajoy staat helemaal niet te springen om extra hulp in te roepen. In ruil voor een pakket van 100 miljard euro heeft hij immers al de controle over het Spaanse financiële systeem uit handen gegeven aan Europa.

Nog meer zeggenschap overdragen en voldoen aan strenge besparingsmaatregelen zoals Griekenland en Portugal wil Rajoy niet. Deze week verklaarde de Spnajaard nog dat hij niet zal toestaan dat Europa zich gaat moeien met zaken als pensioenen en gezondheidszorg.

Rajoy zei woensdag dat een tweede hulppakket mogelijk niet nodig is aangezien de aankondiging van de Europese Centrale Bank (ECB) om onbeperkt staatsobligaties in te kopen, de Spaanse langetermijnrente/herfinancieringskost al heeft gedrukt. 'Laten we afwachten hoe de risicopremie (het renteverschil van Spanje met Duitsland, red.) evolueert', verklaarde de premier in het Spaanse parlement in Madrid. Rajoy kent overigens nog altijd niet de voorwaarden die verbonden zijn aan het noodpakket.

De Spaanse langetermijnrente zakte woensdag tot 5,58 procent. Voor de aankondiging van de ECB vorige week bedroeg de rente 6,41 procent. In juli was er zelfs een piek van 7,5 procent.

 

 

 

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud