Advertentie
Advertentie

Frankrijk zet strijd tegen IS voort

De Franse premier Manuel Valls spreekt krachtige taal. ©EPA

Frankrijk zet ondanks de terreuraanslagen in Parijs zijn operaties tegen IS in Syrië voort, liet de Franse premier Manuel Valls zaterdagavond duidelijk verstaan.

‘Frankrijk is in oorlog en zal zijn vijand vernietigen, zowel in Frankrijk, Europa als in Syrië en Irak’, zei hij in een televisie-interview op TF1. Volgens de premier zal het antwoord van de Fransen ‘van hetzelfde niveau zijn als de aanslagen’.

Frankrijk maakt deel uit van de internationale coalitie tegen IS. De aanvallen in Irak begonnen in september 2014, maar sinds enkele weken voeren de Fransen ook luchtaanvallen uit in Syrië.

Premier Valls waarschuwde de bevolking dat ze zich nog mag verwachten aan ‘andere replieken van de terroristen’. Sinds de aanslagen op Charlie Hebdo in januari zei de premier al herhaaldelijk dat het risico op aanslagen niet nul is. ‘We moeten leven met onze waarden, de vijanden van de Republiek vernietigen, radicale imams het land uitzetten en het burgerschap afnemen van diegenen die de ziel van Frankrijk schenden, zoals we al doen.’

Na de aanslagen in Parijs nam president François Hollande twee uitzonderlijke maatregelen: hij kondigde een nationale rouwperiode van drie dagen aan en riep de noodtoestand uit, vermoedelijk voor meer dan twaalf dagen.

Bij de aanslagen, die werden opgeëist door IS, vielen volgens de jongste balans 129 doden, de 7 terroristen niet meegerekend, en 352 gewonden, waarvan er 99 in kritieke toestand verkeren. Daarmee zijn ze de meest moorddadige ooit in Frankrijk en de zwaarste in Europa na de islamitische aanslagen in Madrid in 2004. Het was ook voor het eerst dat kamikazes zichzelf opbliezen in Frankrijk om slachtoffers te maken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud