Advertentie

Frankrijk zet volop in op elektrische auto

Drukte op de Parijse ringwegen ©AFP

Fransen die zich een elektrische wagen aanschaffen, zullen vanaf de maand april (onder voorwaarden) een bonus van 10.000 euro krijgen. Dat kondigde milieuminister Ségolène Royal woensdag aan op de digitale zender iTélé.

Haar boodschap is ook te lezen op de website van de krant Le Parisien.

Om de milieuvervuiling door auto's in te dijken kondigde Royal de invoering voor de zomer aan van gekleurde ‘luchtkwaliteitcertificaten’ die op de vooruit van de auto zullen komen. De kleuren komen overeen met het uitstootniveau van de voertuigen. Een groen certificaat biedt de meeste voordelen, bijvoorbeeld als steden verkeersbeperkende maatregelen nemen.

Premier Manuel Valls wil volgens Royal ook een versnelde uitstap uit dieselwagens en inzetten op elektrische auto's. ‘Onze doelstelling is om alle diesels van voor 2005 zonder een roetfilter te laten verdwijnen’, zei ze.

‘De toekomst is aan elektrische, hybride en benzinewagens die minder dan 2 liter per 100 km verbruiken. Frankrijk heeft een vergissing begaan door voorrang te geven aan diesel’, aldus de minister. Ze vindt ook dat de autobouwers ‘grote inspanningen doen op het vlak van prijzen’ ten behoeve van potentiële kopers.

De Franse autobouwer Renault is een van de grote verdedigers van de elektrische auto. Het merk heeft diverse modellen op de markt, maar haalt zijn verkoopsdoelstellingen bij lange na niet en dat heeft met de hoge aanschafprijs te maken, maar ook met de beperkte actieradius. 

De Franse regering wil een premie van 10.000 euro toekennen bij de aanschaf van een elektrische auto en 6.500 euro voor een hybride wagen. Niet-belastingplichtige gezinnen zullen een premie van 500 euro krijgen indien zij hun dieselwagen inruilen voor een benzinewagen die minder dan 110 gram CO2 uitstoot.

Er komen in Frankrijk zeven miljoen plaatsen voor het opladen van elektrische wagens en laadpalen worden verplicht op publieke parkeerplaatsen, aan stations, luchthavens en winkelcentra. Alle ministers zullen in de steden een elektrische auto moeten gebruiken, en de overheidsdiensten ‘dienen hetzelfde model te volgen om brandstof te sparen’, zei Royal.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud