Advertentie

Frans-Brits topoverleg over illegale migratie via het Kanaal

Vanuit het Franse Calais pogen steeds meer migranten in kleine bootjes de oversteek te maken naar het Verenigd Koninkrijk. ©Photo News

De ministers van Binnenlandse Zaken van beide landen houden donderdag spoedberaad, omdat het aantal migranten dat via het Kanaal de oversteek naar het VK waagt, verdubbeld is.

In januari maakten beide landen zich al sterk om het toezicht op de kust op te schroeven. De bedoeling was om de illegale oversteek langs het Kanaal, de zee-engte tussen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, aan banden te leggen. Toch stellen officiële bronnen een 'trage maar constante' toename van verstekelingen vast. 

In 2018 onderschepten de maritieme autoriteiten 586 migranten. Dit jaar alleen liep dat cijfer al op tot 1.451. Daar bovenop komen nog de 22 geredde migranten die in de nacht van zaterdag op zondag ter hoogte van Duinkerke in veiligheid werden gebracht.

Onduidelijkheid

Nadat de 'Jungle van Calais', een groot vluchtelingenkamp in de gelijknamige Franse kuststad, eind 2016 ontruimd was, stelden de Franse en Britse autoriteiten vast dat steeds minder migranten via het Kanaal de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk waagden. Maar in oktober 2018 was plots weer een stijging merkbaar.

1.451
onderschepte migranten
In 2018 onderschepten de maritieme autoriteiten 586 migranten. Dit jaar alleen liep dat cijfer al op tot 1.451.

Over de exacte reden voor die sterke toename heerst vooralsnog onduidelijkheid. De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Christophe Castaner, kijkt naar de verscherpte controles op de ferry's en in de tunnel. Die zouden de gelukzoekers noodgedwongen naar de zee leiden. Hulporganisaties zien een verklaring in de politie-intimidatie in Calais, waar nog altijd honderden Iraanse en Iraakse vluchtelingen verblijven. 

Wat de oorzaak ook moge zijn, vast staat dat migranten zich op steeds wanhopigere methodes beroepen. Sommigen proberen de afstand naar het Britse vasteland zelfs al zwemmend te overbruggen. Zo werd vrijdag voor de eerste keer een transmigrant dood teruggevonden op Belgische bodem in Zeebrugge. De 48-jarige Irakees wou vermoedelijk op eigen kracht vanuit een strand in Noord-Frankrijk naar het Verenigd Koninkrijk geraken. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud